Cât sunt de sigure e-mail-urile în Germania?
Cel târziu din 1949, secretul corespondenţei face parte din drepturile fundamentale în Republica Federală. Iar această propoziţie a rămas neschimbată în paragraful 10, alineatul 1 din Constituţia germană: „Secretul corespondenţei, al poştei şi telecomunicaţiilor este inviolabil.”
Ca una dintre cele mai moderne metode de comunicare, e-mail-ul trebuie să fie şi el protejat de Constituţie. Dicţionarul Duden defineşte cuvântul e-mail ca fiind un „schimb electronic de date şi informaţii prin intermediul computerului”. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să ne facem griji, pentru că teoretic şi legal, e-mail-urile sunt ferite de ochii altora.
„Utilizatorii G-Mail să nu se aştepte la sferă privată”
Cu peste 400 de milioane de utilizatori, G-Mail (Google) e cel mai căutat serviciu de poştă electronică. Şi în Germania are un market share de 17 procente. În termenii şi condiţiile de confidenţialitate de pe pagina de web scrie clar că pentru Google, securitatea şi protecţia datelor au prioritate absolută. Google face eforturi susţinute, se mai spune pe pagină, pentru a garanta un nivel înalt de siguranţă a datelor.
Totuşi, într-un proces recent, avocaţii Google au demonstrat exact contrariul. Au afirmat că utilizatorii G-Mail n-ar trebui să se aştepte la sferă privată: „Cine trimite o scrisoare unui partener de afaceri, să nu se mire dacă aceasta va fi deschisă de către asistenţii lui. Utilizatorii serviciilor de web-mail, în ziua de astăzi, nu au de ce să se mire, dacă e-mail-urile lor sunt citite de asistentul destinatarului, adică de către furnizorul serviciilor”.
Bani câştigaţi prin e-mail
Google susţine că e-mail-urile salvate pe serverul G-Mail sunt scanate automat pentru a preveni răspândirea viruşilor şi a spam-ului. Cu toate acestea, angajaţii nu au acces la conţinutul lor. Pe de altă parte, mai susţine Google, scanarea automată seveşte şi plasării de publicitate, scrie Deutsche Welle.
Expertul Andreas Bogk, de la firma Chaos Coputer Club, a declarat pentru DW că această realitate nu e deloc surprinzătoare. Se ştie de mult că Google recurge la aşa ceva. „Problema e că acum devine clar: providerii de e-mail au acces la mesajele clienţilor lor”. Bogk atrage atenţia că rezultatele scanărilor nu sunt folosite numai de Google, ci sunt puse la dispoziţie şi altor parteneri. Şi autorităţile statului au acces la ele, spune Bogk. El presupune că „aceste proceduri sunt puse în aplicare de toţi providerii de e-mail, mai ales de cei din SUA”.
E-mail Made in Germany – mai sigur?
Unii experţi sunt de părere că sfera privată ar fi mai protejată, dacă nu s-ar mai folosi servicii americane de e-mail. În contextul scandalului NSA, până şi ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich a făcut această sugestie: „Cine se teme că îi este pusă în pericol comunicarea, ar trebui să opteze pentru servicii care nu folosesc servere americane”.
Se pleacă de la premisa că legile privind protecţia datelor sunt mai aspre în Germania. Şi firmele germane de internet profită de ocazie, pentru a-şi face publicitate. Deutsche Telekom, GMX şi Web.de au început o campanie în august, pentru o corespondenţă mai sigură – „E-Mail Made in Germany”. Providerii germani promit să cripteze corespondenţa şi să utilizeze datele strict conform legii germane.
La întrebarea DW, Deutsche Telekom a garantat de asemenea că nu va oferi acces providerilor străini la date. Purtătorul de cuvânt, Andreas Middel, a declarat pentru DW: „Nu mergem pe strategia Google”.
De facto: „Siguranţă absolută nu există”
Cu toate acestea, experţii pun la îndoială atare garanţie. Ei sunt de părere că e-mail-urile sunt criptate numai pe serverele Telekom, GMX şi Web.de, nu şi pe altele. Autorităţi ca NSA ar putea să pună mâna pe anumite date şi prin diverse trucuri tehnice să ajungă la conţinutul e-mail-urilor salvate pe server. „E pur marketing. E bine că le criptează, dar protecţia e relativ slăbuţă”, spune Andreas Bogk de la Chaos Computer Club. Acesta mai subliniază că „un provider de e-mail 100% sigur nu există”