Câte tablete PC exportă românii de la Arobs şi Evolio
Tabletele PC sunt la mare căutare şi încep uşor să sustituie laptop-urile, mai ales că preţurile sunt mult mai accesibile.
Evolio, unul dintre cei mai mari producători de tablete PC din România estimează 100.000 de dispozitive dintre care la export preconizează că se vor duce aproximativ 30% dintre acestea.
O problemă a producătorului autohton este că operatorii de telefonie mobilă, care vând o bună parte din tabletele de pe piaţa locală, nu au introdus Evolio în brandurile pe care le comercializează.
„Operatorii de telefonie mobilă preferă fie branduri A, fie un brand ce oferă produse foarte ieftine. Evolio este un brand B ce oferă produse de calitate, garanţie extinsă, iar acestea vin cu un anumit preţ, preţ pe care operatorul de telefonie mobilă nu este dispus să îl platească”, a declarat Liviu Nistoran, preşedinte Evolio.
Compania preconizează că în a doua jumătate a anului va dezvolta o tabletă cu modul 4G.
Arobs Transilvania, un alt producător românesc de dispozitive IT&C, estimează pentru acest an că va comercializa 40.000 de tablete PC, dintre care 10% se vor duce la export în Ungaria şi Republica Moldova.
„Piaţa pare să aibă un potenţial uriaş dacă ţinem cont de apetitul consumatorilor români pentru tehnologiile mobile, în special pentru dispozitive care rulează sub Android. Creşterea accelerată a pieţei de tablete din ultima perioadă este dată şi de scăderea preţului mediu al dispozitivelor. Primele tablete sub brandul Smailo, brandul propriu AROBS, au intrat în magazine în luna ianuarie 2013 şi preconizăm extinderea portofoliului de tablete cu 3 modele noi”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Cosmin Dobranis, Area Sales Manager Arobs Transilvania.
Dacă Evolio este sceptic când vine vorba de parteneriatele cu operatorii de telefonie mobilă, cei de la Arobs sunt optimişti şi speră să reuşească să intre şi pe piaţa controlată de cei trei mari giganţi.
„Dacă până anul trecut oferta acestora era compusă doar din branduri consacrate, în ultima vreme operatorii şi-au indreptat atenţia spre dispozitive mobile cu preţuri gândite pentru consumatorul român, chiar sub brand propriu. Sperăm să atragem atenţia operatorilor de telefonie mobilă prin modelele lansate şi calitatea produselor. Vom targeta acest segment cu un dispozitiv care să satisfacă cerinţele de comunicare ale clienţilor, cu conexiune 3G, GPS şi procesor dual-core” a mai spus reprezentantul Arobs.