Cât timp mai merită să cumperi SIF-uri la bursă
„Estimăm că randamente ale dividendelor pe anul 2012 de până la 10 – 20% ar putea stimula o creştere medie a preţurilor acţiunilor SIF-urilor de până la 20% în următoarele 6 – 8 luni“, scriu Mihai Căruntu şi Marina Spătaru în raportul Erste Group Research trimis redacţiei ECONOMICA.NET.
Reducerea drastică a veniturilor din dividendele băncilor din portofoliiile SIF-urilor, dublată de presiunea propriilor acţionari de a da dividende cât mai mari, pun cinci dintre cele mai căutate companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) chiar în pericolul pe termen lung de a-şi înceta existenţa.
Ieşirile de lichidităţi din SIF-uri, sub formă de dividende, cumulate pe 2010 şi 2011 au fost de două până la 3 ori mai mari decât intrările de divindende.
„Din 2010 încoace, SIF-urile au suferit o deteriorare progresivă şi ireversibilă (a portofoliilor, n.r.). În acest an, ele şi-au consolidat puternic statutul de generatoare de numerar, ca urmare a vânzărilor de active“, se mai spune în raportul Erste Group Research.
Acţiunile celor 5 SIF-uri sunt, împreună cu cele ale Fondului Proprietatea (FP) şi ale OMV Petrom, sau BRD, sunt cele mai tranzacţionate titluri de la BVB.
În 2012, tranzacţiile cu SIF au acoperit îântre 20 şi 40% din lichiditatea lunară de la Bursa din Bucureşti.
De asemeni, cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este BET Fi, pentru că face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), cele mai vânate de investitorii străini.
Cele mai căutate acţiuni
Acţiunea SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) este pe cale să detroneze pe SIF Moldova (SIF2) în preferinţele investitorilor, pentru că are cel mai mare potenţial de apreciere.
Cel puţin analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Research, preferă SIF3.
Dintre SIF-uri, continuă să ne placă SIF Transilvania (SIF3, din cauza activelor imobiliare valoroase, în special în industria hotelieră) şi SIF Oltenia (ca urmare a participaţiilor valoroase listate).
SIF1 (Banat-Crisana), SIF4 (Muntenia) şi SIF Oltenia (SIF5), şi-a păstrat în mare parte participaţiile BRD, ceea ce este un plus), în timp ce, în cazul SIF Moldova (SIF2), vedem cea mai mică capacitatea de a susţine distribuiri generoase de dividende pe termen lung“, spune raportul.
Averi şi câştiguri
Analiştii români din Erste Group Research au identificat 8 categorii de active în acţiuni în portofoliile SIF-urilor:
a. companiile nelistate la bursă (o parte dintre ele, greu de evaluat);
b. companii care au proprietăţi generatoare de venit, inclusiv în industria hotelieră (listate sau nu);
c. alte active decât acţiunile, înregistarte la valoarea oficială;
d. acţiuni financiare, mai ales bancare (BRD, Erste Group Bank, Banca Transilvania);
e. acţiuni energetice (româneşti: (OMV Petrom, indirect prin Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz, Conpet, Oil Terminal, sau străine: OMV, CEZ, Verbund etc.);
f. acţiuni farmaceutice (Biofarm, Antibiotice, Zentiva, Ropharma);
g. acţiuni de companii care deţin clădiri de birouri, proprietăţi industriale, terenuri, care au venituri din chirii, şi în fine,
h. acţiuni diverse.
Iată cîteva idei din analiza în funcţie de aceste categorii:
SIF5 este de departe cea mai susceptibilă să aibă venituri din dividende, pentru că are o bună structură de companii listate în portofoliu, vizând termenul lung şi acţiunile lichide de la BVB.
SIF3 şi SIF4 (Muntenia) s-au concentrat pe finanţarea prin capitalizare a companiilor controlate, cea dintâi mai ales în domeniul turistic şi hotelier, ceadin urmă mai ales în sectorul industrial.
SIF1 (Banat Crişana) şi SIF5 au cele mai scăzute costuri administrative, dar de anul viitor îşi vor face efectul şi reducerile de personal ale SIF Moldova.
Lichiditatea reală (posibilitatea de a obţine rapid la bursă un preţ apropiat de cel dorit pe participaţia respectivă) a portofoliului SIF1, SIF2, SIF5 este de peste 80% la a portofoliului SIF1, SIF2, SIF5, faţă de doar 60% la SIF3 şi SIF4.
Sectorul energetic reprezintă 30 – 35% din portofoliul SIF2, iar proprietăţile acoperă 70% din capitalizarea bursieră a SIF3, sugerând un potenţial ridicat de căştiguri de capital prin exituri, pe termen lung.