Ce se va întâmpla cu inflaţia, cursul euro/leu, deficitul bugetar şi preţurile locuințelor în 2025 – analiză CFA România

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
AGERPRES - joi, 23 ian. 2025, 08:56
Ce se va întâmpla cu inflaţia, cursul euro/leu, deficitul bugetar şi preţurile locuințelor în 2025 - analiză CFA România

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2026) s-a situat la valoarea medie de 5,02%.

Cursul euro/leu în 2025

Cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0886 lei pentru un euro.

„Deşi, în luna decembrie, după scăderea puternică din luna anterioară, indicatorul de încredere macroeconomică s-a corectat, acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut în contextul incertitudinii ridicate privind evoluţia economiei româneşti. De asemenea, este de remarcat reducerea, în continuare, a anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2025 precum şi majorarea anticipaţiilor privind deficitul bugetar”, a declarat Adrian Codirlaşu, preşedinte al Asociaţiei CFA România, într-un comunicat citat de Agerpres.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a crescut, în luna decembrie, cu 6,7 puncte, până la valoarea de 38,1 puncte. Potrivit sursei citate, această situaţie s-a datorat creşterii ambelor componente ale sale. Astfel, componenta de anticipaţii a crescut cu 7,5 puncte, până la valoarea de 30,8 puncte. În acelaşi timp, componenta de condiţii curente a crescut cu 4,9 puncte, până la valoarea de 52,7 puncte.

Preţul locuinţelor

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o majorare, iar 29% o scădere. De asemenea 68% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 13 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET şi condiţiile macroeconomice globale.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are peste 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA).

Te-ar mai putea interesa și
BCE ia în calcul scăderea cu 2% a ratei dobânzii la facilitatea de depozit
BCE ia în calcul scăderea cu 2% a ratei dobânzii la facilitatea de depozit
Banca Centrală Europeană ar putea reduce la 2% rata dobânzii la facilitatea de depozit până în această vară, a afirmat sâmbătă Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul......
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 15% în 2024 – ONRC
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut cu 15% în 2024 – ONRC
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în 2024 a fost de 18.716, în creştere cu 14,58% comparativ cu anul ...
Pierderile fermierilor în sectorul vegetal au fost anul trecut de peste 2,5 miliarde de euro – ministrul Agriculturii
Pierderile fermierilor în sectorul vegetal au fost anul trecut de peste 2,5 miliarde de euro – ministrul Agriculturii
Pierderile înregistrate anul trecut din cauza fenomenelor meteo extreme au depăşit 2,5 miliarde de euro în sectorul vegetal, ...
Un om de afaceri din Bacău investește 65 mil.euro și extinde mall-ul. Cum va arăta proiectul cu apartamente și hotel
Un om de afaceri din Bacău investește 65 mil.euro și extinde mall-ul. Cum va arăta proiectul cu apartamente și hotel
Omul de afaceri Ovidiu Budeanu, dezvoltator și acționar Arena Mall Bacău, primul mall construit în oraș, extinde în ...