„La o estimare provizorie, discount-ul dintre preţul de piaţă şi valoarea activelor nete al Fondului Proprietatea (FP) ar trebui să se stabilizeze între 50 şi 55% din aceasta din urmă, după ce a fost scoasă contribuţia Hidroelectrica“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, analistul uneia dintre primele 10 bănci de pe piaţă.
Conform reglementărilor, FP trebuie să înregistreze Hidroelectrica la valoare 0, după intrarea acesteia în insolvenţă.
Fără Hidroelectrica, activele nete ale FP se ridică la 12,6 miliarde de lei. O proporţie de 50% din averea netă a Fondului, raportată la numărul total de acţiuni (VUAN), dă 0,455 lei / acţiune, mult sub preţul actual de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 0,444 lei /acţiune (ora 15.00).
Iată de ce, pe de altă parte, Mihai Alexa, analist al SSIF Broker Cluj Napoca, recomandă cumpărarea acţiunii FP pe termen de un an. În acest orizont de timp, ţinta de preţ a acţiunii FP este de 0,58 lei /acţiune.
Analistul clujean a redus şi el ţinta faţă de estimarea anterioară (vezi raportul ataşat) din acuza insolvenţei Hidroelectrica.
Hidroelectrica va fi circa 2 ani o piatră de moară în portofoliul Fondului Proprietatea, care „mai poate aştepta doar de la Romgaz efectele benefice ale unei eventuale listări“, a completat analistul băncii citate.
Toţi analiştii sunt de acord că decizia surprinzătoare de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica a erodat profund încrederea în economia românească şi în piaţa de capital autohtonă.
„După donaţia făcută anul trecut bugetului de stat de către Romgaz, scandalul insolvenţei Hidroelectrica sporeşte neîncrederea în România. Decizia guvernului este greu de explicat chiar şi motivul încercării de a scăpa de băieţii deştepţi“. Acestea din urmă, ca şi auspiciile internaţionale, par cauze mai puternice pentru caer Fp nu reîncepe să crească.
Avertisment
Nu este în intenţia analiştilor citaţi şi cu atât mai puţin a ECONOMICA.NET să sugereze luarea unor decizii investiţii ca urmare a publicării celor de mai sus.
Articolele ECONOMICA.NET despre eventuale evoluţii bursiere au rost exclusiv informativ, privind eventualele repere ale acestora.
ECONOMICA.NET atrage atenţia că orice analizele invocate pot avea la bază metode diferite şi că, chiar dacă doi analişti folosesc aceeaşi metodă, rezultatele pot fi diferite din cauza unor componente subiective inevitabile.
Singurii responsabili pentru asumarea unor irscuri sunt aceia care iau deciziile de investiţii.