Oficialul a susținut un discurs, miercuri, la Școala de Economie din Varșovia, și a avertizat că „nu este momentul să acţionăm singuri, nici pentru Europa, nici pentru America de Nord”.
„Provocările la adresa securităţii globale sunt prea mari pentru ca oricare dintre noi să le facă faţă pe cont propriu. Când vine vorba de a menţine Europa şi America de Nord în siguranţă, nu există alternativă la NATO”, a continuat Mark Rutte.
Recent, The Atlantic a dezvăluit că șeful Pentagonului, Pete Hegseth, și vicepreședintele JD Vance s-au plâns de aliații europeni în discuții interne. Potrivit publicației, Secretarul american al Apărării şi-a exprimat „aversiunea faţă de profitorii europeni”.
Miercuri, la sediul NATO din Bruxelles, Mark Rutte s-a arătat încrezător că NATO va dăinui cu SUA ca țară membră.
„Sunt absolut convins că această alianţă este aici pentru a rămâne, cu Statele Unite. Angajamentul lor este absolut clar”, a declarat secretarul general al NATO în fața presei, în ajunul vizitei pe care o va efectua la Bruxelles șeful diplomației americane, Marco Rubio.
Miniștrii de externe din statele NATO se reunesc la Bruxelles, joi și vineri, pe fondul preocupărilor legate de o eventuală dezangajare americană.
„Ştiu că unii aliaţi, de această parte a Atlanticului, de exemplu, sunt îngrijoraţi de angajamentul pe termen lung al Statelor Unite faţă de NATO”, a recunoscut Mark Rutte în cadrul conferinţei de presă, însă „americanii au spus-o de nenumărate ori: suntem angajaţi faţă de NATO”.
El a a atras atenția că acest angajament american „vine cu o aşteptare clară, aşteptarea ca, de această parte a Atlanticului şi în Canada, să cheltuim mai mult”, a subliniat fostul prim-ministru olandez.
Președintele SUA, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării disponibilitatea SUA de a-i apăra pe aliații din NATO care nu cheltuie îndeajuns pentru propria apărare, declanșând o stare de alarmă în rândul liderilor europeni.
Întrebat dacă aliaţii mai pot avea încredere în SUA după controversă, Mark Rutte le-a spus: „Absolut, putem avea încredere în americani, da. Ei sunt cel mai mare partener al nostru, cei mai mari aliaţi din NATO”.
Țările europene au anunțat planuri de creștere a cheltuielilor în sectorul apărării.
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, s-a întrebat dacă NATO va rămâne în „forma sa actuală” până la summitul NATO de la Haga din iunie.