“În primele două trimestre ale anului 2024, SA Energocom a procurat în total de pe piața internă și din import 2.132 mii MWh. Cea mai mare parte, 1.470 mii MWh (ceea ce constituie 68,5%) a fost energia produsă de Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană. Ponderea electricității livrate de termocentralele de la Chișinău și Bălți reprezintă 409 mii MWh (19,1%), în timp ce energia electrică importată a fost circa 194 mii MWh (9,1%)”, arată Energocom într-o postare pe pagina sa de facebook.
Din România, compania a cumpăat energia de pe piața OPCOM – cel mai probabil din piața spot, din câte se înțelege, iar cantități foarte mici au fost cumpărate de la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, fără a se specifica prețul, dar cel mai probabil mare parte din achiziții s-au făcut la prețul din mecanismul de achiziție centralizată MACEE.
“La capitolul importuri, SA Energocom a făcut achiziții din România și Ucraina, de la întreprinderile care gestionează centralele hidroelectrice și nucleare, majoritatea cantității de energie importată, însă, a fost cumpărată de pe bursa română OPCOM, pentru a acoperi vârfurile de consum. De exemplu, consumul în creștere în perioadele caniculare, când cele mai multe aparate de aer condiționat au lucrat în continuu, se reflectă într-o pondere mai mare de energie electrică cumpărată de pe OPCOM”, arată Energocom, care a postat și un grafic cu sursa importurilor de energie electrică.