Câtă şcoală au miniştrii din Guvernul Ponta

Economica.net
02 05. 2012
ponta_44097000_91641100

Guvernul Ponta are cinci absolvenţi ai Colegiului Naţional de Apărare (CNAp), şcoala urmată, cu predilecţie, de oamenii politici care ţintesc un fotoliu în Guvern. Este vorba de Victor Dobre, ministrul Administraţiei, de Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, de Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei şi Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei. Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, se numără printre absolvenţii CNAp din Guvernul Ponta, cu menţiunea că Isar are şi câteva diplome de la cele mai importante şcoli de business din lume.
Lista completă a studiilor miniştrilor din Guvernul Ponta, mai jos.

Ministrul de Finanţe şi Vicepremier – Florin Georgescu
Florin Georgescu a absolvit în 1976 Facultatea de Finanţe-Contabilitate, din cadrul Academiei de Studii Economice, Bucureşti. În 1989, a obţinut doctoratul de la ASE, în Finanţe, Circulaţie Bănească şi Credit.
Între 1991 şi 1992 a fost bursier în programul Fulbright la Henry Bloch School of Business and Public Administration, din cadrul University of Missouri Kansas City. Aici a urmat un stagiu de cercetare în „Managementul financiar-bancar în condiţiile economiei de piaţă”. În 2004 a studiat la Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului, din Lausanne (Elveţia).
Florin Georgescu este conducător de doctorat la disciplina „Monedă şi Credit”, la ASE Bucureşti. Georgescu este profesor universitar din 1999.

Ministrul Economiei – Daniel Chiţoiu
Chiţoiu a absolvit în 1990 Facultatea de Finanţe-Contabilitate, din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti.
În 2000, Chiţoiu a absolvit cursurile „Standarde internaţionale de audit” şi „Standarde internaţionale de contabilitate”, ale Institute of Charted Accountants of Scotland.
Este doctor în economie din 2004, specializarea Relaţii financiar-valutare, cu teza de doctorat „Stimularea investiţiilor prin facilităţi financiare vamale şi valutare”, susţinută la ASE Bucureşti. În 2007, a absolvit Cursul de nivel înalt al Colegiului Naţional de Apărare.
În 2008, a absolvit cursul de nivel înalt „Statalitate şi gândire de stat”, de la Georgetown University.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri – Lucian Isar
Lucian Isar are două licenţe obţinute în ţară, un masterat la Oxford, un EMBA la The University of Chicago Booth School of Business, un doctorat terminat şi altul în pregătire, la ASE Bucureşti.  Nu în ultimul rând, Isar este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare.
Are două licenţe: de la ASE şi de la Facultatea de Matematică din Bucureşti. Lucian Isar este licenţiat în Finanţe şi Bănci, la ASE Bucureşti şi licenţiat în Matematică Aplicată la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti. Iar a absolvit un masterat în „Mathematical Finance”, la Universitatea Oxford. Isar a mai absolvit un Executive MBA (EMBA) la The University of Chicago Booth School of Business. Are un doctorat în Managementul Riscului, de la Şcoala Doctorală de Finanţe şi Bănci a ASE Bucureşti (Dofin ASE) şi este doctorand în Politică Monetară tot la Dofin ASE, potrivit informaţiilor publicate pe blogul său. Isar a mai urmat un program de management avansat la Harvard Business School.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Ovidiu Silaghi
În 1987, Silaghi a absolvit Facultatea de Mecanică Fină, din cadrul Universităţii Transilvania, din Braşov. În 2004, a obţinut diploma de master în Administraţie Publică, la Universitatea Vasile Goldiş din Arad.

Ministrul Mediului şi Pădurilor – Rovana Plumb
Rovana Plumb a absolvit în 1984 Facultatea „Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice”, din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În 2004, a obţinut doctoratul în „Managementul sistemelor industriale”, de la Universitatea Politehnică Bucureşti. Rovana Plumb a urmat 15 cursuri de specializare în perioada 1987- 2003, în Portugalia, Grecia, Belgia, Slovenia, Irlanda şi România.

Ministrul Comunicaţiilor – Dan Nica
În 1985, Dan Nica a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, din Iaşi. În 2005, a obţinut doctoratul în Ştiinţele Comunicării (nu se precizează unde a obţinut doctoratul, în CV-ul său oficial, publicat pe pagina Camerei Deputaţilor). Nica are specializări în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, obţinute în Franţa, Austria, Suedia, Canada.

Ministrul Administraţiei – Victor Paul Dobre
În 1977, Dobre a absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic Galaţi. În 1998, Victor Dobre a absolvit Şcoala Superioară de Administraţie din Roma. Victor Paul Dobre a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, în 2005.

Ministrul Afacerilor Externe – Andrei Marga
Din 1971, Andrei Marga este licenţiat în Filosofie, cu o specializare secundară în Sociologie, la Universitatea Babeş-Bolyai. În 1976, a obţinut doctoratul în Filosofie Contemporană, tot la UBB Cluj.
Marga a obţinut burse de cercetare de cel puţin un semestru la Woodrow Wilson Center din Washington (în 1991), la Universitatea din Erlangen, Munster, şi Frankfurt am Main, precum şi la Institutul Max Planck, între 1980 şi 1994. Marga este profesor universitar la UBB Cluj.

Ministrul Afacerilor Europene – Leonard Orban
În 1986, Orban a obţinut licenţa de la Facultatea de Mecanică, din cadrul Universităţii din Braşov. În 1992, Orban a absolvit Facultatea de Management, din cadrul ASE Bucureşti.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Daniel Constantin
Din 2002, Constantin este licenţiat al Facultăţii de Zootehnie, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. În 2004, a absolvit masteratul la Facultatea de Management, din cadrul aceleiaşi Universităţi.
În 2003, Daniel Constantin a urmat cursuri de „Îmbunătăţirea eficienţei personalului”, la Scottish Agricultural College şi de „Îmbunătăţirea managementului strategic”, la Institutul de Administraţie Publică din Irlanda.

Ministrul Apărării Naţionale – Corneliu Dobriţoiu
Dobriţoiu a absolvit Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în 1977. În 1993, Corneliu Dobriţoiu a absolvit Academia de Înalte Studii Militare din București. În anul 1995, Dobriţoiu a absolvit cursurile de apărare organizate de Centrul European pentru Studii de Securitate “George C. Marshall“.
În 2004, Corneliu Dobriţoiu a absolvit cursurile pentru ambasadori și generali ale Colegiului de Apărare NATO din Roma, iar în 2005, a absolvit cursul superior de management al apărării de la Școala Navală de Studii Postuniversitare din Monterey (SUA).

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural – Mircea Diaconu
În 1971, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematogafică (IATC) I.L. Caragiale din Bucuresti.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului – Eduard Hellvig
În 1997, Hellvig a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. În timpul facultăţii, obţine o bursă a Fundaţiei Soroş, pentru proiectul „Cine guvernează sau cine deţine puterea în România”.
Din 2003, e doctorand la SNSPA, în Relaţii Internaţionale. În 2006, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. Tot în 2006, Hellvig a absolvit Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall”.

Ministrul Educaţiei – Corina Dumitrescu
În 1990, Dumitrescu obţine licenţa în Drept la Universitatea Bucureşti. În acelaşi an, urmează cursuri de Drept Comparat la Universitatea Leuven din Belgia. În 1996, Dumitrescu urmează cursuri de Drept Internaţional la Universitatea Stanford (din SUA). Cursurile urmate la universitatea americană Stanford nu se finalizează cu diplomă de absolvire, însă.
În 1998, a obţinut doctoratul în Drept, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.
Din 2006, este doctorand la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Bucureşti.
Corina Dumitrescu a fondat Universitatea Dimitrie Cantemir, precum şi Universitatea Euro-Mediteraneană din Porto Roz, Slovenia. Din 2007, este profesor universitar la Universitatea Dimitrie Cantemir.

Ministrul Justiţiei – Titus Corlăţean
În 1994, Corlăţean a obţinut licenţa în Drept, de la Universitatea Bucureşti. Un an mai târziu, obţine o diplomă de studii aprofundate în Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, de la aceeaşi universitate.
Tot în 1995, urmează un curs de perfecţionare în domeniul Diplomaţiei şi Relaţiilor Internaţionale, la Institutul Internaţional de Administraţie Publică din Paris.
Titus Corlăţean a absolvit Colegiul Naţional de Apărare în iunie 2005.

Ministrul Industriilor – Iulian Iancu
Din 1985, Iancu are o diplomă de inginer, cu Specializarea Petrol şi Gaze (nu se precizează universitatea de la care a obţinut-o, în CV-ul oficial, publicat pe pagina Camerei Deputaţilor)
În 1998, Iulian Iancu a absolvit University Business School Oxford, cu Specializarea Management.
Din 2001, este doctor în Ştiinţe – Petrol şi Gaze iar din 2007, este doctor în Ştiinţe Economice.

Ministerul Internelor – Ioan Rus
În 1982, Rus a absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Institutului Politehnic din Cluj. Din 1994, este doctor în Tehnologia Construcţiilor de Maşini.
Din 2000, Ioan Rus este profesor universitar la Catedra de Autovehicule Rutiere şi Maşini Agricole, responsabil al disciplinei Construcţia şi calculul autovehiculelor rutiere.
Din 2003, Rus este conducător de doctorat în domeniul Ingineria Autovehiculelor.

Ministrul Muncii – Mariana Câmpeanu
În 1971, a absolvit Facultatea de Calcul Economic şi Cibernetică Economică, din cadrul ASE Bucureşti. Din 2003 până în 2005, Mariana Câmpeanu a urmat o serie de programe de perfecţionare la Institutul Naţional de Administraţie.

Ministrul Sănătăţii – Vasile Cepoi
Vasile Cepoi a absolvit Universitatea de Medicină din Iaşi în 1981. Are o specializare în Dializă (din 1998), în Medicină Internă (în 1999), şi Geriatrie (în 2002).

Ministrul delegat pentru dialog social – Liviu Marian Pop
În 1996, Pop a obţinut licenţa în Matematică la Universitatea Babeş-Bolyai. În 1998, a obţinut gradul definitiv la UBB Cluj.
În 2006, Pop a absolvit masteratul în Management Educaţional, la Universitatea Vasile Goldiş din Arad. În 2009, Pop a absolvit cursuri postuniversitare în Informatică, la Universitatea de Nord din Baia-Mare.

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul – Mircea Duşa
Din 1988, Duşa este licenţiat în Ştiinţe Economice la Universitatea Bucureşti. A mai urmat în 2004 studii postuniversitare la Sibiu şi un masterat. Acestea sunt singurele informaţii referitoare la studiile deputatului, publicate în CV-ul oficial, de pe pagina Camerei Deputaţilor.

Ministrul delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă – Victor Alistar
Alistar are o licenţă în Ştiinţe Administrative, de la SNSPA, pe care a obţinut-o în 1999. În 2002, Alistar obţine licenţa în Ştiinţe Juridice la Universitatea Danubius din Galaţi. În 2003, este bursier Comisia de la Veneţia. În 2004, a absolvit un masterat în Spaţiul Public European, de la SNSPA.  În 2009, Alistar devine doctor în Drept şi Ştiinţe Administrative la SNSPA. Alistar este, în prezent, lector universitar la SNSPA.