Cătălin Bordei, Innobyte, dezvoltator de software pentru eCommerce: Oamenii cu experiență sunt greu de găsit. Marile magazine online au ajutat formarea specialiştilor din piaţă

Există o criză a forței de muncă în toate domeniile, iar industria de eCommerce nu face excepție și, pentru că este o industrie relativ nouă, nu este ajutată nici de mediul academic într-un mod susținut. Majoritatea specialiștilor din piață sunt “antrenați” la locul de muncă, iar aici magazinele mari online din România au avut și încă au un rol foarte important, este de părere Cătălin Bordei, Managing Partner Innobyte.
Lidia Neagu - lun, 18 oct. 2021, 22:16
Cătălin Bordei, Innobyte, dezvoltator de software pentru eCommerce: Oamenii cu experiență sunt greu de găsit. Marile magazine online au ajutat formarea specialiştilor din piaţă

Innobyte este companie românească de dezvoltare software specializată în eCommerce și unul dintre principalii jucători de pe această piață, cu o creștere cu peste 40% a cifrei de afaceri în primul semestru al anului în curs, la peste 5 milioane lei.

Clienții Innobyte sunt jucători importanți din industriile locale și regionale de tehnologie, retail, servicii, sănătate, domeniul bancar, juridic, turism sau fashion precum: British American Tobacco, Noriel, European Space Agency (ESA), Fashion Days, eMag, PayU, iStyle, Denner Weinshop, F64.

„Există o criză a forței de muncă în toate domeniile, iar industria de eCommerce nu face excepție. Fiind și o industrie relativ nouă, eCommerce-ul nu este ajutat nici de mediul academic într-un mod susținut. Majoritatea specialiștilor din piață sunt “antrenați” la locul de muncă, iar aici magazinele mari online din România au avut și încă au un rol foarte important. Dacă vorbim despre programatori sau testeri pentru eCommerce lucrurile se schimbă puțin. Acest lucru nu înseamnă că nu mai vorbim de un deficit de personal, însă pentru aceste arii de specializare mediul academic este mai bine ancorat la realitatea din piață”, a declarat Cătălin Bordei într-un interviu pentru Economica.net

Din păcate, nevoia de specialiști în comerț electronic nu se regăseşte în oferta educațională din România, care nu are în programă, momentan, direcții de creștere a unor specialiști în comerț electronic. Bordei apreciază că soluțiile pentru a atenua impactul lipsei forței de muncă specializată există și în mediul privat unde putem vorbi de cursuri de specializare și chiar de programe de internship.

„Practic, această atribuție se transferă către piață privată, nevoită să crească oameni prin diverse programe sau traininguri care se regăsesc în mediul privat, punând astfel o responsabilitate financiară în plus pe umerii P&L-ului companiilor”.

Ce specializări sunt cel mai greu de găsit şi cum atrage compania talente

Potrivit lui Bordei, cu cât tehnologia sau platforma este mai nișată, cu atât se găsesc mai greu specialiști. Ținând cont că este o criză globală de specialiști IT, sunt foarte multe tehnologii noi sau emergente unde se găsesc destul de greu specialiști în domeniu, câteva exemple din zona de web fiind: Magento (Adobe Commerce), React JS, Node JS sau Vue JS.
„De asemenea, un aspect important pentru orice tehnologie este că oamenii cu multă experiență și care pot conduce schimbarea în organizații sunt greu de găsit. La Innobyte încercăm să profităm de orice oportunitate de a aduce oameni foarte buni, chiar și atunci când nu avem poziții deschise. Un om valoros își va găsi întotdeauna locul rapid în organizația noastră”, spune Managing Partner-ul Innobyte.

Pentru oamenii talentaţi aflaţi la începutul carierei, compania oferă programe de internship, în timp oamenii cu experientă sunt atraşi, pe lângă partea financiară, cu un pachet de beneficii care să includă posibilitatea de a lucra de acasă pe termen nedefinit, zile extra de concediu, abonamente medicale sau alte beneficii adaptate la sistemul de lucru remote.

Pregătiri pentru Black Friday

Din punct de vedere tehnic, al platformei, sunt două aspecte foarte importante pentru orice magazin online care organizează o campanie de Black Friday, respectiv: performanța și scalabilitatea. „Aceaste două aspecte permit magazinelor online să ofere o experiență foarte bună clienților. Dar la organizarea unei campanii de Black Friday nu vorbim doar de platformă și de partea tehnică, sunt mult mai multe resurse implicate, iar coordonarea unei astfel de campanii este și ea o provocare”, explică Cătălin Bordei.

În pofida lipsei de specialişti pe piaţă, marele eveniment al anului în industria de comerţ online – Black Friday – a evoluat şi este din ce în ce mai puţin afectat de criza de personal, în special datorită investiţiilor în tehnologie.

Potrivit lui Cătălin Bordei, tot ecosistemul de eCommerce (pentru că nu vorbim doar de magazinele online, ci și de furnizorii de servicii și soluții cum este și Innobyte) depune eforturi și alocă resurse financiare și de timp pentru a crea cea mai buna experiență pentru utilizatorul final.

„Iar aici vă pot oferi un exemplu interesant în ceea ce privește evoluția campaniilor de Black Friday în Romania: la început, în primii ani cu campanii de Black Friday, majoritatea platformelor erau complet nefuncționale pentru perioade destul de îndelungate ca urmare a traficului mai mare de pe site sau a creșterii numărului de comenzi; trecem apoi prin perioada în care platformele erau funcționale, dar se mișcau destul de lent, și ajungem la ultimii 2-3 ani în care majoritatea platformelor funcționeză foarte bine. Toate acestea se reflectă în experiența pe care utilizatorul o are cu platformele de eCommerce și arată eforturile pe care companiile le depun în această direcție.
În mod particular, pentru Innobyte, perioada premergătoare Black Friday este una destul de încărcată și vorbim aici de susținerea companiilor în eforturile lor de a optimiza platformele de eCommerce din punct de vedere al performantei și scalabilitatii. Specialiștii noștri au experiența Black Friday la cel mai înalt nivel, de-a lungul timpului susținând companii precum Fashion Days, Noriel, BAT sau iStyle în eforturile de optimizare a perioadelor intense de cumpărături”.

Cum arată piaţa de eCommerce şi care sunt tendinţele care vor domina anul 2022

Reprezentantul Innobyte consideră că prezența online și mai ales un magazin online ar trebui să fie un element strategic al unei afaceri, mai ales în contextul actual în care comerţul electronic a luat avânt la noi în ţară odată cu apariţia restricţiilor legate de pandemie.

„Evident, eCommerce-ul nu este un canal de vânzări potrivit pentru orice companie, dar cred că sunt foarte multe business-uri care ar putea profita de acest canal, asigurând astfel o experiență omni-channel pentru clienții lor.
Abordările companiilor asupra comerțului online sunt diverse, însă ar trebui știut că un magazin online presupune un anumit efort și evident, alocarea de resurse, fie că vorbim de resurse umane, de timp sau financiare. Business-urile care vor găsi mixul eficient al alocării de resurse pentru stadiul lor de dezvoltare vor reuși să aibă succes folosind canalul online, iar prin serviciul nostru de consultanță ecommerce acoperim exact aceste dileme, punctând pentru fiecare business în parte punctele forte ale unui nou canal de vânzare, în cazul de față, magazinul
online”, explică specialistul.

Creșterea pieței înseamnă mai multe oportunități pentru platformele de eCommerce, dar și pentru companiile care fac implementări. Dezvoltarea unui magazin online poate fi un proces complex, care începe cu partea de consultanță pentru definirea nevoilor de business, continuă cu implementarea efectivă a magazinului online și care continuă apoi pe întreg ciclul de viață al canalului de vânzare online.

De asemenea, creșterea cererilor de servicii a fost „una evidentă și a fost determinată de creșterea pieței în ansamblu”. Bordei spune că pe parcursul anului 2020 a observat și o creștere a cererii pentru servicii specifice de consultanță și pentru servicii de optimizare a performantei și securității magazinelor online, trend care continuă și la nivelul anului 2021.

Pentru anul viitor, specialistul spune că se vor păstra şi tendinţele din acest an, care se referă în special la loializarea clienților (care se traduce într-un customer lifetime value mai ridicat), crearea de platforme de tip marketplace și personalizarea experienței utilizatorilor platformei.

„Am mai putea adăuga aici și o tendință pe care o observăm în creștere în piața globală și anume campaniile de tip video commerce, adică streaming-uri live interactive, eventual cu diverse personalități sau influenceri, în care poți face cumpărături online în timp real corelate cu produsele descrise în streaming-ul video”, conchide Cătălin Bordei.

Innobyte a fost fondată de antreprenorul Cătălin Șomfălean, care conduce Innobyte alături de Cătălin Bordei, ambii în rol de Managing Partners. Innobyte a intrat recent în portofoliul de investiții Life is Hard, companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, piața, AeRo.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...