Cătălin Bordei, Innobyte: Piața de eCommerce autohtonă a devenit o voce puternică în Europa de Est și tindem spre nivelul piețelor țărilor vestice

Anul trecut, piața de comerț online din România și-a temperat creșterea comparativ cu anii 2020-2021, însă s-a maturizat și tinde spre nivelul piețelor țărilor vestice, a declarat, într-un interviu pentru Economica.net, Cătălin Bordei, Managing Partner al Innobyte, una dintre principalele companii românești specializate în software development pentru ecommerce.
Lidia Neagu - joi, 09 feb. 2023, 22:07
Cătălin Bordei, Innobyte: Piața de eCommerce autohtonă a devenit o voce puternică în Europa de Est și tindem spre nivelul piețelor țărilor vestice

Pe lângă serviciile de dezvoltare și de mentenanță eCommerce oferite, Innobyte asigură și servicii de securitate, analiză și îmbunătățirea performanței, audit și consultanță de business. În cei 16 ani de activitate, compania a dezvoltat aplicații software pentru clienți care activează în tehnologie, retail, servicii, sănătate, juridic, turism sau fashion. Compania este un business 100% românesc și a fost fondată de antreprenorul Cătălin Șomfălean, care conduce Innobyte alături de Cătălin Bordei, ambii în rol de Managing Partners. Innobyte a intrat recent în portofoliul de investiții Life is Hard, prima companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, piața AeRo.

Potrivit estimărilor Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO) și GpeC, piața de digital commerce din România a fost de circa 7 miliarde de euro în 2022, o creștere cu aproximativ 10% față de anul anterior.

”Anul 2022 a fost caracterizat de o creștere într-un ritm mai moderat a pieței de eCommerce față de perioada 2020-2021, însă putem vorbi de o maturizare și o creștere a competitivității pe piața autohtonă (…) În 2023, ținând cont de inflație și evoluția prețurilor, factori ce vor influența decizia de cumpărare a românilor, este foarte probabil ca trendul ascendent al pieței de eCommerce să se păstreze, comparativ cu 2022”, a spus Cătălin Bordei.

Inflația și creșterea prețurilor la energie și-au pus amprenta și asupra pieței de eCommerce și în 2022. Potrivit reprezentantului Innobyte, consumatorii nu mai sunt la fel de impulsivi atunci când cumpără un produs, ci compară ofertele înainte de a lua o decizie. ”Aici online-ul își arată încă o dată avantajele competitive: permite consumatorilor să economisească bani prin compararea prețurilor și selectarea celor mai bune oferte, le permite să cumpere în rate sau să plătească în 30 zile, sau chiar să economisească bani și timp prin livrarea în lockere sau la domiciliu. Campaniile sezoniere ale comercianților desfășurate cu rezultate foarte bune, spre exemplu cele de Black Friday, sunt dovada că prețurile competitive pot atrage clienți și volume tranzacționate importante chiar și în perioade și contexte mai puțin prielnice”.

Segmentele cu cele mai multe produse cumpărate sunt cele deja consacrate din categoriile IT&C, fashion, casă și grădină, bijuterii. În 2022, însă, s-au remarcat și alte segmente precum cele din zona produselor dermato-cosmetice, home & deco sau groceries. 

În ceea ce privește obiceiurile de consum ale românilor, Bordei spune că odată cu ridicarea restricțiilor după pandemie și redeschiderea magazinelor, consumatorii au revenit și la achizițiile din magazinele fizice. ”Astfel, în prezent putem vorbi despre un mix între online și offline, iar companiile care optează pentru o strategie omnichannel, strategie prin care îmbină experiența online cu cea din magazinele fizice, sunt cele care vor ramane competitive și își vor asigura succesul pe termen lung”.

Perspective pentru viitor și trenduri de piață

Potrivit reprezentantului Innobyte, există în continuare foarte mult loc de creștere, chiar dacă piața locală de eCommerce a ajuns la un nivel ridicat de maturitate în ultimii doi ani și a devenit ”un pol destul de puternic în regiune”. ”Însă este mai important ca oricând să se construiască având o strategie solidă în spate. Este relativ la îndemâna oricui să lanseze un magazin online, însă este o provocare să îl construiești bine, astfel încât să genereze rezultatele dorite”, este de părere Cătălin Bordei. 

Piața de eCommerce autohtonă a devenit o voce puternică în Europa de Est și tindem spre nivelul piețelor țărilor vestice. Dacă vom continua să construim solid, România se va remarca din ce în ce mai mult. Avem toate tool-urile necesare și expertiza pentru a construi și crește business-uri online performante și de succes. Nu în ultimul rând, este esențial să punem accent pe calitate, diferențiatori, dar și pe educarea pieței”, continuă acesta. 

Dezvoltarea eCommerce-ului românesc a însemnat lansarea multor magazine online noi în ultimii doi ani, lucru ce favorizează competiția și, mai departe, determină și o creștere a calității produselor și serviciilor oferite.

”Pentru a rămâne competitive și a se diferenția de concurență, magazinele online trebuie să depună mai mult efort în prezent. În 2023, brandurile trebuie să se axeze tot mai mult pe îmbunătățirea și optimizarea platformelor, precum și pe implementarea funcționalităților care să atragă și să faciliteze procesele de navigare și cumpărare, astfel încât să se desprindă de concurență.

Clienții sunt din ce în ce mai obișnuiți cu funcționalitățile de bază ale unui magazin, iar atunci când navighează online se așteaptă să le regăsească în platformele comercianților. Vorbim aici de posibilități multiple pentru livrare, opțiuni avansate de căutare, sortare și filtrare, meniu intuitiv, un proces rapid și sigur de plată sau pagini detaliate de produs. Apoi, în funcție de stadiul de dezvoltare al magazinului, recomandăm magazinelor online să își îndrepte atenția către acele funcționalități care pot aduce plus valoare precum integrarea celor mai noi metode de plată în rate sau „buy now, pay later”, livrare la lockere, optimizări pentru a crește viteza de încărcare a site-ului, Live commerce, prin care magazinele online pot să includă live streaming în platformele lor pentru a-și crește vânzările, videoclipuri de produse, chatbots sau programe de loyalty.

Pe lângă funcționalități care să atragă cumpărătorii, alinierea la trenduri este un aspect foarte important care trebuie să rămână pe lista priorităților și în 2023. Printre cele mai importante trenduri în 2022 s-au remarcat modalitățile de plată “buy now, pay later” sau plata în 30 zile, livrarea în lockere, hiper personalizarea experiențelor de shopping, crearea de magazine online de nișă, marketplace-urile, Live Commerce sau adoptarea unei strategii omnichannel prin care companiile îmbină experiența online cu cea din magazinele fizice. Și în 2023, tot mai multe magazine vor adopta metoda de plata “buy now, pay later”, plata în 30 zile sau livrarea în lockere

Un alt trend foarte interesant și care oferă rezultate foarte bune este modelul pe bază de abonamente, care potrivit lui Bordei, poate aduce comenzi de până la trei ori mai multe per client. ”Spre exemplu, după ce am analizat cu atenție nevoile de business ale unui client Innobyte, i-am recomandat să implementăm această nouă funcționalitate prin care să le ofere clienților posibilitatea de a-și face abonament pentru produsele preferate, urmând să le fie livrate cu o anumită recurență. Acest model aduce valoare de business și contribuie la o creștere a indicatorilor customer lifetime value (CLV) și average order value (AOV), o interacțiune mai bună cu brandul, loializare, dar și avantaje pentru consumatorul final. Spre exemplu, în cazul clienților cu abonamente, valoarea medie a coșului de cumpărături este de până la cinci ori mai mare față de comenzile fără subscripție”.

Bordei recomandă magazinelor online să insiste pe crearea unei experiențe hiper personalizate a vizitatorilor în magazinele online, să adopte sistemul de loializare în platformele lor și să rămână la curent cu tot ce mișcă în piață.

În acest an, Innobyte va continua proiectele începute și va lansa noi magazine online pentru clienți autohtoni și branduri internaționale, folosind platformele Magento (Adobe Commerce) și VTEX, unele dintre cele mai stabile și performante platforme de digital commerce la nivel actual. De asemenea, compania și-a propus în acest an o creștere a numărului de colegi cu 20%. Pozițiile deschise în prezent vizează atragerea de developeri mid și seniori care să cunoască Node.js, Typescript, React.js, Magento și specialiști QA.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...