Cătălin Chelu lichidează un portofoliu de acţiuni de peste 36 mil. lei, deţinut prin Altur Slatina

Acţionarii producătorului de componente auto Altur Slatina (ALT) sunt chemaţi să aprobe un program de vânzare a participaţiilor pe care societatea le deţine la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi la alte companii.  Altur este controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu prin alte companii şi vehicule de investiţii. A pierdut aproape jumătate din banii investiţi.
Adrian N. Ionescu - vin, 07 iun. 2013, 08:04
Cătălin Chelu lichidează un portofoliu de acţiuni de peste 36 mil. lei, deţinut prin Altur Slatina

Acţionarii  Altur Slatina (ALT) sunt convocaţi în 10 iulie să voteze „aprobarea strategiei privind oportunitatea valorificării participaţiilor de capital detinute la SIF-uri şi alte societăţi comerciale”, potrivit concocatorului publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde se tranzacţionează Altur.

Astfel, portofoliul de acţiuni controlat de omul de afaceri Cătălin Chelu prin Altur, ar putea fi lichidat în următorii doi ani, „conform urmatorului program:
– până la 12 luni – 30% din actiuni SIF şi alte societăţi comerciale
– până la 18 luni – pana la 60% din actiuni SIF şi alte societăţi comerciale
– până la 24 luni – 100% din acţiuni SIF şi alte societăţi comerciale.

Programul de valorificare se va derula în conditii de eficienţă pentru societate, în baza aprobării prealabile date de către Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor”, se mai spune în convocatorul publicat de Bursă.

Convocarea acţionarilor de către conducerea Altur vine după ce, acum două luni, SIF Oltenia şi Cătălin Mancaş, care deţin cumulat peste 10% din titlurile ALT, au cerut justificarea economică a operaţiunilor pe piaţa de capital ale companiei, ca şi a altor contracte.

Omul de afaceri controlează Altur prin mai multe companii, dintre care două sunt binecunoscute ca vehicule de investiţii: Mecanica Rotes (28,15% din titlurile ALT) şi Celule Electrice (14,8%).

SIF Oltenia are un pachet de 8,6% din acţiuni, iar fondul de investiţii Eastern Eagle Fund, unul de  9,6% din titlurile ALT.

Există suspiciuni că ar exista prejudicii la Altur, din cauza unor tranzacţii pe piaţa de capital, potrivit lui Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF5 Oltenia, citat de Bursa.ro.

În anul de vârf al pieţei, 2007, capitalul Altur Slatina (ALT) a fost majorat cu zeci de milioane de lei, din care o mare parte s-au fi scurs în investiţii la bursă.

Portofoliul bursier al Altur Slatina (ALT) valora 36 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut şi era format mai ales din deţineri la SIF Moldova (SIF 2) în valoare de aproape 7 milioane de lei,  SIF Ba­nat-Cri­şana (SIF 1, peste 5 mil. lei). Pachetele de acţiuni ale celorlalte 3 SIF-uri valorau peste 8 milioane de lei.

Din portofoliul Altur Slatina (ALT) mai fac parte acţiunile cotate la Argus Constanţa (UARG, 11 mil. lei, la 31 dec.) Banca Transilvania şi Galfinband Galaţi, ca şi companiile necotate Alprom şi Vilcart, cea din urmă cu o valoare de 4,3 milioane de lei.

Valoarea la preţul de cumpărare a portofoliului Altur era de 67.433.162,54 lei la 31 decembrie 2012, valoare care a fost ajustată cu ocazia trecerii la standardele contabile internaţionale IFRS, potrivit raportului de audit al companiei.

Valoarea investiţiilor în acţiuni se ridica la aproape 58 milioane de lei la sfârşitul anului 2007.

Valoarea de piaţă a Altur Slatina (ALT) dată de capitalizarea bursieră este acum de 29 de milioane de lei, potrivit preţului acţiunilor la BVB.

Compania a obţinut anul trecut un profit net de aproape 5,4 mil. lei (1,2 mil. euro), de peste două ori mai ridicat faţă de rezultatul înregistrat în  2011 şi care s-a cifrat la 2,57 mil. lei (0,6 mil. euro), evo­lu­ţie susţinută de câştigurile obţinute de so­cie­tate din aprecierea portofoliului de ac­ţiuni pe care-l deţine pe bursă, care a adus venituri de 4,87 mil. lei (1,1 mil. euro).

În octombrie 2012, Cătălin Chelu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şase ani de închisoare cu executare în dosarul „Mită la MAI”, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu. Sentinţa a rămas, de atunci, nedefinitivă.

Inculpat în acest caz este şi Antonel Cristi Bunu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Altur SA.  

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...