Cătălin Creţu (VISA): Tichetele de masă în format electronic, impact pozitiv asupra populaţiei
‘Deşi sunt carduri speciale şi nu permit retragerea de numerar, tichetele de masă electronice pot fi emise şi de o bancă, fără a implica pentru deţinătorii lor niciun fel de comisioane sau costuri de utilizare. Pentru a putea emite tichete de masă în format electronic, o bancă trebuie să se autorizeze la Ministerul Finanţelor în acest scop. Prin lărgirea categoriilor de emitenţi şi posibila intrare a băncilor pe această piaţă a cardurilor de masă va fi încurajată concurenţa. Încurajarea concurenţei e foarte importantă, având ca efect diminuarea costurilor aferente şi creşterea calităţii serviciilor prestate, atât pentru angajatori, cât şi pentru comercianţi. În calitate de emitent de tichete de masă pe suport electronic, băncile pot aduce o serie de avantaje sistemului’, a explicat Cătălin Creţu.
Potrivit oficialului Visa, printre beneficiile emiterii în format electronic a tichetelor de masă se numără siguranţa, transparenţa, rapiditatea şi o reţea mult mai extinsă de acceptare la plata cu cardul.
Tichetele în format electronic au ‘cel mai înalt nivel de siguranţă, deoarece se vor respecta standardele clasice de securizare a acestui instrument de plată. De asemenea, în cazul utilizării infrastructurii actuale de acceptare a plăţilor cu cardul, aceasta oferă
deja sisteme complexe de siguranţă care vor fi funcţionale şi în cazul tichetelor de masă în format electronic’.
Cătălin Creţu a explicat că utilizarea acestora asigură transparenţă, deoarece ‘băncile sunt supuse unor reglementări clare privind raportarea, ceea ce înseamnă un control asupra pieţei şi oferă rapiditate în decontarea tranzacţiilor, deoarece băncile asigură decontarea rapidă a plăţilor cu tichetele de masă la comerciant, respectiv una-două zile’.
De asemenea, a precizat acesta, tichetele în format electronic ‘pot genera o reţea mult mai extinsă de acceptare, numărul de unităţi de alimentaţie publică ce acceptă în prezent plata cu cardul fiind mai mare decât al celor care acceptă tichete de masă. În plus, dacă se foloseşte infrastructura actuala de acceptare a plăţilor cu cardul, nu vor fi antrenate costuri suplimentare’.
Cătălin Creţu a enumerat şi beneficiile pentru angajaţi, care nu vor avea costuri de utilizare şi ar putea avea acces la o reţea mult mai extinsă de comercianţi, inclusiv cei care nu acceptă în prezent bonurile de masă pe hârtie, iar în cazul în care cardul de masă este pierdut, spre deosebire de tichetele pe hârtie, acesta poate fi emis, fără ca angajatul să piardă valoarea tichetelor de pe card.
În ceea ce priveşte avantajele tichetelor electronice pentru angajatori şi economie, Creţu consideră că acestea sunt o modalitate mai uşoară de transfer a sumelor aferente tichetelor de masă, reducând astfel volumul de muncă generat de achiziţionarea şi distribuirea lor către angajaţi, iar angajatorii vor înregistra costuri mai reduse, deoarece nu vor fi nevoiţi să suporte lunar costul tipăririi tichetelor pe suport de hârtie, ci vor achita costul emiterii lor în format electronic la o anumită perioadă mai mare de timp, în funcţie de valabilitatea acestora.
De asemenea, statul va avea un control mai eficient asupra utilizării acestor fonduri, prin urmare introducerea tichetelor electronice va susţine eforturile actuale de reducere a economiei subterane, arată Cătălin Creţu.
Acesta a reamintit că, în 2013, tranzacţiile cu carduri Visa la comercianţi au crescut de şapte ori mai rapid decât retragerile de
numerar.
Sistemul tichetelor de masă în format electronic funcţionează, în paralel cu tichetele de hârtie, în Italia, Spania, Belgia, Slovacia Proiectul normelor de aplicare a Legii tichetelor de masă a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor pe 14 aprilie 2014.