Cătălin Drăguleanu, Ariston România: Pompele de căldură oferă confort termic, cu un consum redus și sustenabil. Românii au nevoie de subvenții din partea statului

Pompele de căldură, cea mai modernă tehnologie pentru asigurarea confortului termic, au câștigat popularitate într-un ritm fără precedent în ultimii ani. Motivele sunt evident legate de performanțele lor și de avantajele incontestabile față de tot ceea ce există pe piață. Acestea nu sunt, însă, singurele soluții care îi ajută pe consumatori să protejeze mediul și să aibă un consum mai redus de resurse.
Ion Dobreanu - mar, 02 apr. 2024, 03:21
Cătălin Drăguleanu, Ariston România: Pompele de căldură oferă confort termic, cu un consum redus și sustenabil. Românii au nevoie de subvenții din partea statului

“Tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, ajungându-se în stadiul în care consumatorii au la dispoziție soluții multiple pentru obținerea confortului termic cu un nivel mai scăzut de poluare și un consum redus de resurse”, spune Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston România.

Unele dintre acestea sunt însă costisitoare și, în absența unui sprijin consistent din partea autorităților, achiziționarea lor rămâne doar un deziderat pentru mulți consumatori.

Industria confortului termic este un subiect din ce în ce mai dezbătut, fiind unul dintre pilonii principali ai tranziției energetice spre neutralitate climatică, proiectul ambițios al Uniunii Europene. Specialiștii spun că una dintre soluții, poate cea cu impactul cel mai semnificativ, o reprezintă pompele de căldură, supranumite și “tehnologia viitorului”, datorită eficienței consumului și a faptului că sunt foarte prietenoase cu mediul.

Popularitatea pompelor de căldură este reflectată de ritmul în care cresc vânzările.

“Piața pompelor de căldură rămâne totuși subdezvoltată. Motivul principal este legat de costurile mari de achiziție ale acestei tehnologii și, în absența unei politici foarte clare de subvenționare, lucrurile vor ramane în continuare sub potențial, afectând nu numai accesul consumatorilor la produse de calitate, dar și șansele României de a îndeplini obligațiile asumate la UE, în cadrul pachetului Fit for 55”, declară Cătălin Drăguleanu, senior director Ariston România.

În România, Ariston comercializează pompele de căldură aer-apă din gama Nimbus NET R32 – cea mai nouă soluție pentru încălzire, răcire și apă caldă menajeră, cu eficiență ridicată și amprentă de mediu redusă. Noile pompe au încorporată platforma de diagnoză de la distanță Ariston NET PRO, ceea ce permite verificarea și gestionarea de la distanță a sistemelor instalate.

Acestea au o eficiența de aproape 3 ori mai mare comparativ cu cea a sistemelor tradiționale și un consum cu cel puțin 75% mai mic.

Însă Ariston pune la dispoziția consumatorilor locali o gamă mult mai largă de produse, care acoperă toate segmentele confortului termic. Astfel, centralele termice joacă un rol foarte important în portofoliul Ariston, în condițiile unei piețe locale care depășește 2,7 milioane de unități.

“Preocuparea Ariston pentru eficiență energetică și pentru protejarea mediului este vizibilă și în ceea ce privește oferta de centrale termice, de aceea comercializăm doar centrale în condensare”, a spus Drăguleanu.

Mai recent, Ariston a lansat pe piață centralele termice care funcționează cu un amestec de hidrogen de până la 20% și lucrează la o centrală care funcționează pe 100% hidrogen.

Nu în ultimul rând, specialiștii atrag atenția asupra unei soluții intermediare, respectiv sistemele hibride. Acestea sunt formate din pompă de căldură și centrală termică, cea din urmă putând fi nouă sau deja existentă în locuință.

“Este o soluție care ajută consumatorii să facă o tranziție mai ușoară, pentru că include un produs deja existent, pe care consumatorii îl cunosc”, a comentat Drăguleanu, adăugând că sistemele hibride favorizează un consum mai redus și, deci, facturi mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării stabilităţii financiare, autorităţile de la Atena vor să acceseze anul......
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va împrumuta primăriile pentru a acoperi cheltuielile neeligibile din proiectele cu bani europeni
Guvernul va susţine autorităţile locale cu împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile din proiectele cu ...
Grupul Mol crede că Europa nu poate renunța complet la țițeiul rusesc
Grupul Mol crede că Europa nu poate renunța complet la țițeiul rusesc
Grupul energetic Mol Nyrt consideră că ambiţia Europei de a renunţa complet la ţiţeiul rusesc în următorii ani este ...
Ce spun Ciolacu şi Tîlvar despre achiziţia de avioane F-35
Ce spun Ciolacu şi Tîlvar despre achiziţia de avioane F-35
Semnarea acordului cu SUA pentru achiziţia avioanelor F-35 reprezintă "încă un pas hotărât înainte" pentru România ...