Drulă, întrebat dacă dă Metrorex la PMB: Sigur, dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției
Șeful Transporturilor a subliniat din nou „povara” cheltuielilor cu metroul bucureștean asupra bugetului instituției pe care o conduce.
„În bugetul pe anul acesta, Metrorex a cerut suma de 1,1 miliarde de lei subvenție. Aceasta reprezintă 17% din suma disponibilă pentru toată România. O șesime se duce către subvenționarea unei singure companii, din București”, a subliniat ministrul.
„Rezolvați-o! Dați-o lui Nicușor Dan, că e metroul Bucureștiului”, i-a replicat realizatorul emisiunii Cătălin Striblea.
„Sigur, dacă domnul Nicușor Dan dorește să o ia împreună cu preluarea subvenției, este o discuție pe care o putem avea”, a răspuns Drulă în cadrul emisiunii de la Europa FM.
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă i-a replicat marți șefului de sindicat al Metrorex că bugetul statului nu este sac fără fund și că este complet inacceptabilă creșterea salariilor, în contextul pandemiei. Drulă a mai spus că a trimis Corpul de Control pentru a investiga renegocierea contractului colectiv de muncă din septembrie 2020, când s-a negociat o creștere de 18% a salariilor angajaților Metrorex.
Oficialul de la Transporturi a explicat că Metrorex are nevoie de bugetul pentru anul acesta pentru acoperirea acelei majorări. „Bugetul de stat nu poate aloca mai mult decât suma pentru anul trecut anul acesta”, a continuat Drulă la Europa FM.
Potrivit lui, în 2016, subvenția pentru Metrorex era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683 milioane de lei.
În 2017, fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea spunea că metroul ar trebui să fie în coordonarea municipalităţii, dar cu tot cu subvenţii de la Guvern. Atunci, un avocat în Dreptul Concurenţei a explicat pentru ECONOMICA.NET că „struţo-cămila” propusă de Firea putea fi pusă în practică doar cu derogare de la Legea Finanţelor Publice. Mai mult, s-ar fi deschis „Cutia Pandorei”. Și asta pentru că, prin această derogare, s-ar produce o discriminare iar edilii unor oraşe mari din ţară precum Iaşi, Cluj sau Constanţa ar putea cere la rândul lor subvenţii direct de la Executiv pentru transportul local, adăuga atunci avocatul.