Cătălin Drulă: Pe primul loc în ordinea priorităților este operaționalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere

Economica.net
24 12. 2020
drula_26020500

„Pe primul loc între priorităţile mele este operaţionalizarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere. Pe această cale fac un apel către profesioniştii care sunt şi în sistem şi cărora le spun de pe acum că găsesc un partener în mine, pentru că există oameni buni care lucrează la stat şi în administraţia publică, în ciuda a ceea ce se generalizează câteodată. Pe de altă parte, deschid apelul meu către cei care acum sunt în privat, fie pentru că au fost mai de mult în administraţia publică, fie pentru că încă nu au făcut acest pas, să ni se alăture într-un proiect, aş îndrăzni să zic „o aventură frumoasă”, aceea de a transforma infrastructura României, şi eu îl văd ca un proiect – dincolo de mandatul meu – îl văd ca pe un proiect pe 10 ani. Sper ca aceşti 10 ani – 2020/2030 – să rămână, dacă pot să fac o metaforă în poveşti, anii ăia în care România şi-a făcut autostrăzi. Au existat astfel de decade transformaţionale pe care le-au avut alte ţări din lumea asta: Portugalia, Malaezia şi multe alte ţări”, a declarat Cătălin Drulă, joi, la preluarea mandatului.

Potrivit acestuia, dincolo de finanţare, pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură este nevoie de capacitate instituţională, de profesionişti care să se asigure că investiţiile sunt finalizate la termen.

„Aşa cum spuneam, finanţare din fonduri europene, Planul de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene, dar dincolo de finanţare trebuie să avem capacitatea instituţională, oamenii profesionişti, experţii, managerii de proiect, inginerii, proiectanţii care să gestioneze aceste proiecte şi să se asigure că se livrează la timp”, a adăugat el.

În acest sens, Drulă a notat pe propria pagină de Facebook că în curând vor începe angajările la CNIR.

„Perioada următoare o să o dedic construcţiei de echipe. Avem nevoie să creştem capacitatea de a livra proiecte pentru România. Îmi doresc să convingem oameni capabili şi pasionaţi să facă pasul către administraţia publică şi în acelaşi timp profesioniştilor din administraţia actuală le spun că au partener în mine. Avem o oportunitate unică să dezvoltăm infrastructura în următorii ani, avem linii de finanţare solide, trebuie să construim şi capacitatea instituţională pentru managementul acestor proiecte. De aceea, vom operaţionaliza noua companie de investiţii rutiere care va gestiona proiectele mari de autostrăzi şi drumuri expres. Vor începe angajările în curând şi vor fi pe bune. Vreau să fie un loc unde inginerii, proiectanţii, managerii de proiect, experţii să fie mândri să lucreze. Vom reveni cu detalii în perioada următoare”, a scris acesta.

De asemenea, Cătălin Drulă a susţinut joi, la minister, că mandatul său este marcat de responsabilitatea foarte mare de a nu rata „această oportunitate istorică a unui vârf de finanţare posibil pentru infrastructură” de la Uniunea Europeană.

„Preiau acest mandat cu gândul la responsabilitatea foarte mare care este pe umerii noştri în aceşti ani care urmează, să nu ratăm această oportunitate istorică a unui vârf de finanţare posibil pentru infrastructură. Dincolo de disponibilitatea unor bani, pentru că bani am tot avut la dispoziţie de când am intrat în Uniunea Europeană, este foarte important să putem să realizăm proiectele în practică şi să-i cheltuim”, a afirmat ministrul Transporturilor.

În ceea ce priveşte operaţionalizarea CNIR, noul şef de la Transporturi a precizat miercuri, după audierile din Parlament, din comisiile de specialitate reunite, că aceasta nu implică niciun cost suplimentar, întrucât presupune un transfer de salariaţi de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Există deja ordonanţă de urgenţă prin care a fost înfiinţată această companie, există compania, este înregistrată la Registrul Comerţului, doar că nu are angajaţi. Deci, până la urmă este o chestiune care ţine chiar de voinţa politică a ministrului. Nu implică costuri suplimentare. Aşa cum este formulată ordonanţa, se transferă o parte din veniturile din rovinietă care merg la CNAIR, la vechea companie. Pe măsură ce sunt angajaţi în partea cealaltă, se transferă o parte din rovinietă, astfel încât nu creăm o nouă structură a statului român care să consume bani”, a explicat Drulă.