Cătălin Vlădescu, VTEX: Comerțul B2B din România suferă din cauza lipsei de digitalizare

În comparație cu alte regiuni din Europa, România se confruntă cu o digitalizare limitată a comerțului business to business (B2B), ceea ce împiedică dezvoltarea acestui sector, consideră Cătălin Vlădescu, VP of Growth CEE & Germany, VTEX, platforma de comerț digital cu ajutorul căreia magazinele își gestionează operațiunile de comerț online.
Lidia Neagu - mie, 12 iun. 2024, 22:22
Cătălin Vlădescu, VTEX: Comerțul B2B din România suferă din cauza lipsei de digitalizare

„La noi nu este digitalizat acest segment și aici vedem cel mai mare potențial de creștere. B2B-ul suferă destul de mult, nu este încă digitalizat în afară de câțiva jucători”, a declarat Vlădescu.

Lipsa digitalizării în comerțul B2B se traduce prin practici învechite, cum ar fi preluarea comenzilor de către agenți de vânzări prin vizite săptămânale sau lunare și call center-uri. „Sunt agenți de vânzări care merg din săptămână în săptămână sau din lună în lună, preiau comenzile de la clienții de business-uri sau prin call center”, a explicat Vlădescu.

Această metodă tradițională de preluare a comenzilor nu numai că este ineficientă, dar și consumatoare de timp, afectând negativ atât valoarea, cât și volumul comenzilor. „De multe ori agentul îți vinde ceea ce cumperi. Vine la magazinul respectiv și știe că acesta cumpără produsul x, y și z. Întreabă cât are nevoie din fiecare, iar de multe ori se întâmplă și în timp ce sunt și clienți prezenți”, a spus Vlădescu, subliniind astfel inconveniențele și lipsa de flexibilitate a acestui sistem.

Unul dintre motivele principale pentru care digitalizarea nu a fost adoptată pe scară largă în comerțul B2B din România este teama de schimbare.

Cu toate acestea, potențialul de creștere în acest sector este imens. Integrarea unui sistem digital de preluare a comenzilor nu numai că ar eficientiza procesul, dar ar permite și clienților să plaseze comenzile în ritmul lor, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a valorii comenzilor. „În momentul în care clienții noștri au făcut trecerea către o platformă digitală și clientul lor plasează comanda în ritmul lui și are mai mult timp să facă asta, observi o creștere a valorii comenzii medii și de număr de produse pentru că poate să parcurgă mult mai bine toată sortimentația. Este o chestiune de timp [până se va schimba]”, a adăugat Vlădescu.

Acesta a mai precizat că piaţa de e-commerce business to consumer din România va păstra o evoluţie pozitivă în acest an, dar își va tempera creșterea la o singură cifră, după avansuri de 30-40% în anii trecuți.

Te-ar mai putea interesa și
Semnal de alarmă. De ce plătesc românii scump incompetenţa şi interesele obscure din piaţa de echilibrare din energie – România nu va putea deveni o piaţă modernă dacă dezechilibrele vor fi tratate ca o povară (APCE)
Semnal de alarmă. De ce plătesc românii scump incompetenţa şi interesele obscure din piaţa de echilibrare din energie ...
România plăteşte scump incompetenţa, lipsa de transparenţă şi interesele obscure din piaţa de echilibrare, în loc să investească în stocare, susţin reprezentanţii Asociaţiei......
Vești bune pentru toți șoferii! Prețurile RCA au scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Ce șoferi au cel mai mult de profitat și ce urmează în 2025-Document
Vești bune pentru toți șoferii! Prețurile RCA au scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Ce șoferi au cel mai mult ...
Pentru prima dată după falimentul City Insurance, din octombrie-noiembrie 2021, prețurile RCA au început să scadă, ...
Anunţ din Elveţia despre activele îngheţate din Rusia
Anunţ din Elveţia despre activele îngheţate din Rusia
Valoarea activelor ruseşti îngheţate de Elveţia a crescut cu 28% în ultimele 12 luni, pe măsură ce ţara cantoanelor ...
Ce s-a întâmplat cu inflaţia din zona euro în martie – date oficiale
Ce s-a întâmplat cu inflaţia din zona euro în martie – date oficiale
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna martie, aşa cum se preconiza, ceea ce ar putea oferi noi argumente ...