În următorii ani, cererea pentru analiști financiari specializați în analiza datelor va lua amploare. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea pozițiilor din departamentele financiare să necesite cunoștinte solide despre tehnologia blockchain. Va creşte cererea pentru specialiști în inteligența artificială și securitatea cibernetică. De asemenea, cei care doresc o carieră în HR, în industria serviciilor de afaceri vor avea obligatoriu competențe digitale solide, pentru că multe dintre procesele pe care le implică posturile vor fi complet automatizate, estimează Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL).
Până în 2030 peste 60% dintre necesitățile joburilor viitoare se vor concentra pe competențe soft. Creativitatea, munca în echipă și acceptarea diversității vor conta enorm în următorii zece ani, la fel ca și empatia pentru cei din jur. De asemenea, potrivit experților, pentru a avea acces la un loc de muncă bine plătit, candidatii vor trebui să aibă un plan de dezvoltare profesională bine conturat, pe care să se axeze și pe care să îl exprime, o bună cunoaștere a organizației și a culturii acesteia, dar și a industriei și nu în ultimul rând încrederea în sine”, e de părere Cristian Cilibiu, reprezentant al ABSL.
Peste 200.000 de angajați lucrează în prezent în industria serviciilor pentru afaceri și numărul acestora va crește cu 10% până la finalul acestui an, estimează Asociaţia Business Service Leaders în România. 67% dintre angaţii din industria serviciilor pentru afaceri au între 25 şi 40 de ani, iar 14% dintre ei au sub 25 de ani, spune Asociaţia într-un raport remis Economica.net.
Serviciile financiare, IT și HR sunt cel mai frecvent oferite servicii de către companiile din industria serviciilor de afaceri, conform raportului Asociaţiei Business Service Leaders.