Catalogul Pădurilor Virgine din România va fi gata în cel mult 6 luni şi va fi disponibil online

Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasi-virgine din România va fi definitivat în maximum şase luni, urmând să fie disponibil online pe site-ul Ministerului Mediului, a declarat, marţi, ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 19 iul. 2016, 09:18
Catalogul Pădurilor Virgine din România va fi gata în cel mult 6 luni şi va fi disponibil online

‘Am elaborat un ordon de ministru prin care România va avea un catalog al pădurilor virgine. Pe teritoriul României se găseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine din România, după cum ştiţi, Ultimul inventar din 2003, ne-a arătat că România are 230.000 de hectare de păduri virgine. Cele mai mari suprafeţe sunt în zona parcurilor naţionale din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara şi în Munţii Făgăraş. Parte din aceste păduri au fost propuse spre nominalizarea ca situri de patrimoniu natural, sub egida UNESCO. Este foarte probabil, însă, ca în lipsa unor moduri corespunzătoare de protecţie, această suprafaţă să se fi diminuat în timp. Până în anul 2012, din legislaţia românească a lipsit cu totul ideea de păduri virgine sau protecţie strictă a acestora. Pădurile virgine nu pot fi protejate dacă nu sunt identificate, cartate şi recunoscute. De aceea, am cerut Departamentului de Păduri din Ministerul Mediului să-mi propună soluţii concrete pentru punerea sub strictă protecţie a tuturor pădurilor virgine care încă mai există în România. Aşa a apărut Ordinul de Ministru, prin care o să realizăm Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine – un instrument care ne ajută în dezideratul nostru. Definitivarea acestui catalog va avea loc în maximum şase luni, iar acesta va fi disponibil în mediul online, pe site-ul Ministerului Mediului, urmând să fie revizuit anual’, a menţionat Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a precizat, totodată, că pădurile care sunt deja confirmate ca fiind păduri virgine vor intra automat în noul catalog, iar structurile teritoriale au la dispoziţie trei luni pentru transmiterea datelor despre pădurile virgine şi cvasi-virgine la nivel naţional, conform angajamentelor silvice.

‘Cât priveşte suprafeţele de păduri virgine şi cvasi-virgine neidentificate încă, am stabilit prin Ordin repere clare prin care acestea pot fi depistate. Am definit prin Ordin două criterii: naturalitatea şi mărimea suprafeţei şi limitele. În cadrul pădurilor virgine, primul criteriu, de exemplu, cuprinde nouă indicatori, cum ar fi: biodiversitatea accentuată – lipsa intervenţiilor silviculturale, prezenţa frecventă a lemnului mort, sol nealterat etc, respectiv un al doilea criteriu cu cinci indicatori’, a adăugat Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţa, săptămâna trecută pe pagina personală de Facebook, faptul că a semnat Ordinul prin care va fi întocmit Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasi-virgine.

Conform noului act normativ, constituirea şi actualizarea permanentă a catalogului se face de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, un astfel de document fiind de interes public, şi se publică pe pagina de internet a respectivei entităţi.

Pentru realizarea catalogului, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură transmit acesteia evidenţa suprafeţelor de pădure încadrate în categoriile funcţionale 1.5j – păduri virgine şi 1.5o – păduri cvasivirgine, conform amenajamentelor silvice.

Studiul pentru includerea în catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România va fi elaborat de specialişti, care trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: să aibă studii superioare în domeniul ştiinţelor naturii – silvicultură, ecologie, biologie, cu experienţă de minimum 5 ani în domeniu şi să fie atestaţi ca şef de proiect în amenajarea pădurilor sau persoană atestată în domeniul protecţiei mediului pentru evaluări de mediu; cercetător ştiinţific gradul III în domeniul ştiinţelor naturii – silvicultură, ecologie, biologie; să fie cadru didactic în universităţi cu specializări în domeniul silviculturii, ecologiei şi biologiei.

Rezultatele studiilor se depun anual, în original şi în format electronic, la structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în perioada 1 martie – 30 septembrie.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, autoritatea publică centrală răspunzătoare de silvicultură desemnează reprezentanţii din cadrul structurilor teritoriale de specialitate responsabili cu aplicarea prevederilor prezentului ordin.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a publicat pe 24 mai, pe site-ul propriu, în dezbatere publică, proiectul de Ordin de Ministru privind constituirea Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine din România.

Potrivit datelor Romsilva, în România se estimează că sunt în jur de 200.000 – 300.000 de hectare cu păduri virgine, suprafeţe care trebuie, însă, verificate prin prisma indicatorilor stabiliţi de către autoritate.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, iar până pe 27 decembrie se vor înregistra precipitaţii în aproape......
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...