UPDATE Catalonia și-a declarat independenţa. Rajoy, anunţă dizolvarea Parlamentului catalan şi convocarea de alegeri în regiune pe 21 decembrie

Economica.net
27 10. 2017
catalonia11_39171000

UPDATE 11.00: Vicepremierul Spaniei va conduce regiunea catalană

Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, va prelua şefia Guvernului regional al Cataloniei, a anunţat, sâmbătă, Guvernul de la Madrid, în contextul în care Executivul spaniol pune în aplicare suspendarea regiunii catalane, informează BBC News Online.

UPDATE 10.30: În unele oraşe din regiune a fost dat jos steagul Spaniei

Steagul Spaniei a fost dat jos în mai multe oraşe din Catalonia, după ce parlamentul regiunii a votat vineri în favoarea independenţei faţă de Madrid, transmite agenţia dpa.

Steaguri spaniole au fost îndepărtate de pe primăriile din Sabadell, al cincilea mare oraş din Catalonia, şi Girona, localitate al cărei primar a fost actualul lider catalan, Carles Puigdemont.

Acţiuni similare au avut loc în alte municipalităţi, precum Figueres, Vic şi Tortosa, dar nu şi în capitala regiunii, Barcelona, al cărei primar, Ada Colau, este împotriva secesiunii unilaterale.

Într-un mesaj pe Facebook, Colau a criticat atât declaraţia de independenţă, cât şi decizia guvernului spaniol de a răspunde la aceasta prin suspendarea autonomiei catalane.

„Suntem o majoritate, în Catalonia şi în Spania, care dorim o oprire a confruntării, o impulsionare a dialogului, bunului simţ şi adoptarea unei soluţii agreate”, a scris aceasta.

UPDATE 10.30: MAE: România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi respinge cu fermitate şi irevocabil „declaraţia unilaterală de independenţă” a Cataloniei, conform unui comunicat remis sâmbătă AGERPRES de Ministerul Afacerilor Externe. 

„Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional. Subliniem că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv. Reiterăm poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat”, precizează comunicatul citat. 

Potrivit acestuia, „situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania”. 

„Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania şi ne exprimăm speranţa că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat”, menţionează sursa citată. 

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri – cu 70 de voturi la zece şi două abţineri – o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, relatează The Associated Press. Opoziţia a părăsit hemiciclul, în semn de protest, înainte de vot. Parlamentari catalani separatişti au înscris pe ordinea de zi a Parlamentului regional o moţiune în vederea proclamării independenţei şi înfiinţării Republicii Catalonia.

Spania se opune eforturilor în vederea independenţei, iar Guvernul regional de la Madrid pregăteşte măsuri prin care să preia controlul asupra acesteo regiuni din nord-estul ţării, potrivit News.ro.

Nicio ţară nu şi-a exprimat susţinerea faţă de efortul secesionist.

Rezoluţia îndeamnă la lansarea unui proces de independenţă care include redactarea unor noi legi şi deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autorităţile spaniole în vederea stabilirii unei cooperări.

Cu puţin timp înainte, parlamentul Cataloniei a adoptat o moţiune privind începere unui ‘proces constitutiv’ pentru separarea de Spania. În semn de protest, parlamentarii din Partidul Socialist, Partidul Popular şi Ciudadanos au părăsit sala de şedinţe înaintea votului, lăsând să se pronunţe doar parlamentarii din formaţiunile Junts pel Si (Uniţi pentru Da), CUP – partidul de extremă stânga aliat al lui liderului catalan Carles Puigdemont – şi Catalunya Si Que Es Pot (asociat cu Podemos).

Moţiunea, care fusese înaintată de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si şi CUP, prevede ‘constituirea unei republici catalane ca stat independent, suveran, democratic şi social’.

Carles Puigdemont, a anunţat joi seară că nu va convoca alegeri anticipate, sugerate de Madrid pentru dezamorsarea crizei, şi că lasă parlamentul regional al Cataloniei să ia o decizie cu privire la declararea independenţei acestei provincii spaniole, în virtutea referendumului din 1 octombrie, considerat ilegal de guvernul spaniol. Acesta din urmă i-a cerut de două ori ultimativ premierului catalan să renunţe explicit la autoproclamarea independenţei, în caz contrar va fi activat articolul 155 din Constituţia Spaniei, respectiv suspendarea autonomiei Cataloniei.