Noile norme europene ce li se aplică românilor înseamnă că aceştia vor fi trataţi pe piaţa spaniolă a forţei de muncă în calitate de cetăţeni cu drepturi depline în UE. Vasile Băltăreţu, director al Asociaţiei româneşti din Tarragona, arată că
”pentru cei care sunt deja aici, orizontul a devenit mai amplu, căci vor avea acces la un contract de muncă oameni care până acum nu-l aveau”.
Românii formează comunitatea de străini cea mai numeroasă din Spania, cu 925.140 de persoane înregistrate la 30 iunie 2013, iar prezenţa lor este semnificativă şi în provincia catalană, în special în sectorul serviciilor şi turismului. ”Mulţi români care lucrează în hoteluri sunt chemaţi direct, în fiecare an, de acceaşi companie, ca să muncească de la Săptămâna mare a Paştelui catolic şi până în octombrie. Sunt greu de găsit locuri noi, însă aceasta nu este o problemă doar pentru români, ci pentru toţi cei care caută un loc de muncă”, consideră românul.
Din cauza lipsei locurilor de muncă, multe familii de români se întorc în România sau, odată cu recentele reglementări de pe piaţa forţei de muncă, pleacă în alte ţări, precum Marea Britanie sau Germania. Băltăreţu susţine că în Tarragona, este greu de apreciat cum le influenţează noile reglementări vieţile românilor. ”Important este să existe locuri de muncă. Dacă nu sunt, chiar dacă avem aceleaşi drepturi ca restul europenilor, situaţia este în continuare dificilă”, explică el.
Publicaţia citată aminteşte situaţia din Spania: românilor le-au fost aplicate restricţiile pe piaţa forţei de muncă de la aderarea României la UE, în 2007, şi până în 2009, când au fost ridicate. Ulterior, invocând situaţia dificilă de pe piaţa spaniolă a forţei de muncă, autorităţile au decis reintroducerea restricţiilor, în iulie 2011, şi acestea au fost menţinute până la 31 decembrie 2013.
Tratatul de aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.