Cataramă: Cursul ar trebui să fie peste 5 lei/euro, undeva spre 5,3-5,4 lei. Este menţinut de BNR la un nivel care nu reprezintă realitatea
‘Aş vrea să fiţi conştienţi de faptul că în România se întâmplă un lucru groaznic şi anume creşterea salariilor din pix, fapt care a generat creşterea preţului tuturor producătorilor, fie că sunt în industrie, fie că sunt în agricultură, iar producătorii români nu mai pot să îşi vândă produsele sau şi le vând din ce în ce mai greu fie în străinătate fie în România. De ce? Pentru că avem o gaşcă, pe care eu aş numi-o criminală, de comunişti, în Banca Naţională, care urmează ordinele socialiştilor grupaţi în PSD – ALDE şi ţin cursul de schimb la un nivel care nu reprezintă realitatea în România. Astfel încât, astăzi, Banca Naţională, prin politica pe care o face şi din cauza acestei grupări la vârf, de comunişti, că nu pot să îi numesc altfel, împreună cu guvernul socialist, încurajează importurile şi fac dependentă România de importuri şi de împrumuturi. Omoară producţia, omoară exporturile şi omoară sectorul privat’, a spus Cataramă.
Potrivit acestuia, nivelul real al cursului de schimb ar trebui să fie de 5,3 – 5,4 lei pentru un euro.
‘Să ne uităm! Hai să luăm numai de la 1 ianuarie 2017 cu cât au crescut preţurile. La ouă cu 30 de procente, la energie cu vreo 20 de procente. Cursul s-a devalorizat cu două procente. Deci, de la 4,5 la 4,65 sunt cam două procente. Păi stimaţi jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii româneşti, dacă lucrezi cu o rată de profit, să spunem, între 5 şi 10% această rată a fost mâncată de creşterea preţurilor. Şi atunci, după părerea mea, cursul ar trebui să fie oricum peste 5 (lei/euro n.r). Undeva spre 5,3 – 5,4. Adică trebuie să urmărim, dacă vreţi, creşterea preţurilor care au avut loc în România cu devalorizarea monedei naţionale. Altfel, sigur, rata inflaţiei în România trebuie să accept că nu este la nivelul creşterii preţurilor din România. De ce? Pentru că a fost ancorată de importurile ieftine’, a precizat Viorel Cataramă, întrebat unde ar trebui să fie în prezent cursul de schimb.
Acesta a afirmat că toate s-au scumpit în România dramatic, numai cursul nu s-a scumpit şi că cea mai ieftină marfă astăzi, surprinzător, este euro. Potrivit lui Cataramă este mai bine pentru comercianţi să aducă din marfă din import şi să vândă în România în condiţiile în care toţi producătorii români au costuri din ce în ce mai mari, fie cu salariile, fie cu materiile prime, fie cu energie şi combustibilul.
‘Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu ar trebui să primească premiul Nobel şi pentru politică şi pentru economie şi pentru tot ce vreţi dumneavoastră pentru că au reuşit şi au găsit izvorul bunăstării. Cresc salariile, dar de unde, care este baza economică de creştere a salariilor. Nu există. Baza economică este prăbuşirea sectorului privat, a exporturilor şi a creşterii importurilor şi, evident, a dependenţei României de importuri şi de împrumuturi’, a mai afirmat Cataramă.
Compania Elvila este listată, începând de joi, pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti. Elvila, companie fondată în 1990, este una dintre principalele mărci din domeniul producţiei şi comercializării mobilei în România. Elvila deţine un număr de 25 de magazine la nivel naţional, din care 14 magazine proprii în Alexandria, Bacău, Botoşani, Beiuş, Brad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea, Mizil, Ploieşti şi 11 magazine în sistem de franciză şi distribuitori.