Aparatul Boeing-777, care zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbuşit joi, în jurul orei locale 16:30, în apropiere de localitatea Grabovo, situată la circa 50 de kilometri de oraşul Doneţk. Toate cele 298 de persoane aflate la bord – 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului – şi-au pierdut viaţa. Dintre cele 298 de persoane, 154 erau din Olanda, 43 din Malaezia, 27 din Australia, 12 din Indonezia, nouă din Marea Britanie, cinci din Belgia, patru din Germania, trei din Filipine şi o persoană din Canada, după cum a indicat Aeroportul Amsterdam Schiphol. Naţionalitatea celorlalţi pasageri este în curs de verificare.
Televiziuni locale, atât din Rusia, cât şi din Ucraina au subliniat că spaţiul aerian pentru zborurile civile în estul Ucrainei era închis în urma unei decizii în acest sens luate de autorităţile de la Kiev, întrebându-se în acest context ce căuta avionul malaezian în regiune.
În timp ce Ucraina şi Rusia se acuză reciproc, la nivel oficial, pentru această tragedie, puterile occidentale, inclusiv SUA, nu s-au grăbit până în prezent să numească un vinovat, deşi, potrivit mass-mediei americane, Washingtonul ar înclina să creadă că avionul a fost doborât cu o rachetă sol-aer lansată de separatiştii susţinuţi de Moscova.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a acuzat direct pe separatişti de catastrofa aviatică, calificând drept ”un act terorist” doborârea avionului companiei Malaysia Airlines. ”Nu este un incident, nu este o catastrofă, ci un act terorist”, a afirmat Poroşenko, sugerând totodată posibila implicare a Rusiei şi susţinând că dispune de dovezi în acest sens. La rândul său, şeful securităţii de stat din Ucraina, Valentin Nalivaicenko, a acuzat doi ofiţeri ai serviciilor militare de informaţii ruse de implicarea în doborârea avionului de pasageri malaezian, afirmând că îşi bazează acuzaţia pe interceptarea unor conversaţii telefonice între cei doi ofiţeri.
De la Kremlin, Vladimir Putin a făcut însă responsabile autorităţile ucrainene pentru dezastrul aviatic de joi, apreciind că tragedia nu s-ar fi produs dacă Kievul nu ar fi relansat operaţiunile militare împotriva rebelilor separatişti. ‘Tragedia nu s-ar fi produs dacă ar fi existat pace în acel teritoriu. Vom face tot posibilul pentru a se obţine o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Este un lucru complet inacceptabil’, a dat asigurări Vladimir Putin. Preşedintele rus, care a vorbit joi cu omologul său american despre catastrofa aviatică, a subliniat vineri faptul că această tragedie demonstrează încă o dată necesitatea unei reglementări urgente şi paşnice a crizei acute din Ucraina.
Statele Unite s-au limitat deocamdată la o declaraţie potrivit căreia tragedia a avut loc în contextul crizei din Ucraina. ‘Deşi nu dispunem de toate informaţiile, ştim că acest incident a avut loc în contextul crizei din Ucraina’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Erneast, adăugând că SUA fac din nou apel la Rusia să facă paşi concreţi pentru detensionarea situaţiei din estul Ucrainei.
În presa americană au apărut însă informaţii conform cărora serviciile secrete americane confirmă faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar că originea acesteia este nesigură. Consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Gheraşcenko declarare deja imediat după prăbuşirea avionului, care zbura la o altitudine de 10.600 metri, că acesta a fost doborât cu o rachetă sol-aer a sistemului antiaerian ‘Buk’.
Pe acest fond al incertitudinilor, acuzaţiilor şi ipotezelor legate de cauzele care au dus la prăbuşirea avionului Boeing-777, liderii occidentali au cerut o anchetă ‘rapidă’ care să facă lumină în acest caz, preşedintele american Barack Obama dând asigurări că Washingtonul este pregătit să furnizeze ‘ajutor imediat în favoarea unei investigaţii internaţionale complete, credibile şi fără impedimente’. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut de asemenea o ‘anchetă internaţională completă şi transparentă’.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat vineri că separatiştii proruşi sunt de acord să permită accesul anchetatorilor internaţionali în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit avionul de linie malaezian. În timpul unei videoconferinţe a ‘Grupului de contact’ pentru criza ucraineană (format din OSCE, Ucraina şi Rusia), care a avut loc cu participarea insurgenţilor, aceştia din urmă au acceptat să ofere acces unei comisii naţionale de anchetă, cuprinzând experţi internaţionali, a precizat OSCE.
O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ar urma să aibă loc vineri după-amiază în legătură cu tragedia avionului malaezian, o tragedie care a produs consternare în rândul comunităţii internaţionale şi care, potrivit unor observatori, riscă să provoace un ‘casus belli’ decisiv între Rusia şi Occident.