Catastrofele naturale au provocat pagube de 270 de miliarde de dolari în 2022

Catastrofele naturale au provocat în 2022 pierderi de 270 de miliarde de dolari (252,336 de miliarde de euro), din care 120 de miliarde de dolari (112,15 miliarde de euro) erau asigurate, conform cifrelor publicate miercuri de firma de reasigurare Munich Re, relatează agenţia EFE, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 11 ian. 2023, 18:09
Catastrofele naturale au provocat pagube de 270 de miliarde de dolari în 2022

Acestea cifre sunt inferioare celor record, de 320 de miliarde de dolari (299,065 de miliarde de euro), din 2021.

Suma asigurată în 2022 s-a menţinut raportat la cifrele din anul anterior şi depăşeşte media din ultimii cinci ani (între 2017 şi 2021) de 97 de miliarde de dolari (90,654 de miliarde de euro).

„Nivelul continuu ridicat de pierderi asigurate impactează asigurătorii într-un moment în care trebuie să facă faţă ridicatelor rate ale inflaţiei şi reducerii bazei de capital, din cauza creşterii ratelor dobânzilor”, subliniază Munich Re.

Efectul pozitiv asupra investiţiilor al ratelor dobânzilor mai ridicate se va face simţit în timp.

Uraganul Ian, care a ajuns pe coasta Floridei în septembrie, cu viteze de circa 250 km/h, a provocat mai mult de o treime din pierderile totale, respectiv circa 100 de miliarde de dolari (93,458 de miliarde de euro) şi jumătate din pierderile asigurate la nivel mondial – 60 miliarde dolari (56,075 de miliarde de euro).

„În termeni de pierderi asigurate ajustate cu inflaţia, Ian a fost al doilea cel mai costisitor ciclon tropical după uraganul Katrina, din 2005”, a semnalat Munich Re.

„În 2022 s-a produs fenomenul climatic La Nina, pentru al treilea an consecutiv, ceea ce creşte probabilitatea de uragane în America de Nord, inundaţii în Australia, secete şi valuri de căldură în China şi puternice ploi musonice în partea de sud a Asiei”, a explicat directorul ştiinţific pentru climă de la Munich Re, Ernst Rauch.

Costul pierderilor cauzate de inundaţiile din Pakistan a fost de 15 miliarde de dolari (14,019 miliarde de euro) şi aproape nimic nu a fost asigurat, multe persoane şi-au pierdut toate bunurile, în timp ce 1.700 de persoane şi-au pierdut chiar viaţa.

Al doilea dezastru natural cel mai costisitor din 2022 pentru asigurători au fost inundaţiile din sud-estul Australiei, din februarie şi martie, în statele Queensland şi New South Wales şi în Brisbane şi Sidney, în valoare de 6,6 miliarde de dolari în total (6,168 de miliarde de euro), din care 4 miliarde de dolari (3,738 de miliarde de euro) asigurate.

Inundaţiile din Australia au provocat în 2022 pierderi totale de 8,1 miliarde de dolari (7,57 de miliarde de euro), din care 4,7 miliarde de dolari (4,392 de miliarde de euro) erau asigurate.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Wizz Air lansează pentru perioada sărbătorilor promoții la biletele pentru cinci curse cu plecare din România
Transportatorul aerian Wizz Air anunță că oferă clienților posibilitatea de a cumpăra bilete pe cinci rute la tarife reduse pentru perioada sărbătorilor. Călătorii pot rezerva acum zboruri......
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, ...
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...