Catch Me If You Can!

25 09. 2020
db3b20eb_25dd_47ee_8a77_1b15ffa6faa0_67109200

Obsesia antichineză a actualei Administrații americane a dus la episoade din ce în ce mai dure, dar care, paradoxal, îi pun într-o postură ridicolă pe președintele Trump și pe oamenii săi. A interzice aplicația Tik Tok în Statele Unite sau a pretinde că telefoanele mobile chinezești urmăresc acțiunile posesorilor lor și le raportează la Beijing denotă nu atât naivitate cât obsesia de a bloca prin mijloace politice o competiție economică și comercială deschisă.

Primul mandat al Administrației Trump și-a centrat politica economică pe un protecționism agresiv și pe o fragmentare a piețelor prin care s-a dorit crearea unor dependențe unilaterale ale economiilor națiunilor mai mici față de SUA. Sancțiunile impuse de Casa Albă produselor chinezești, în general și companiei Huawei, în special, nu sunt justificate nici economic și nici etic. Aceste sancțiuni (de exemplu, interzicerea exportului către Huawei de dispozitive care folosesc tehnologii americane) sunt acte de război economic prin care se urmărește, pur și simplu, distrugerea adveresarului.

Față de acest fel de a acționa, nu putem spune decât ceea ce a spus președintele Trump însuși despre președintele Kim Jong-un: „e patriot și își iubește țara”! Problema este că lumea secolului 21 nu mai judecă în termenii Războiului Rece. Atunci, blocul comunist se izola și interzicea importul mărfurilor, tehnologiilor și chiar al ideilor din Occident cu exact același tip de discurs simbolic. Istoria a arătat că izolarea blocului sovietic nu numai că nu a deranjat dezvoltarea Occidentului, ci a frânat puternic propria dezvoltare. Astăzi este evident că globalizarea ne-a pus pe toți în aceeași oală și de câștigat vor câștiga nu cei care se izolează, ci, dimpotrivă, cei care se angajează în competiția mondială.

Huawei, ținta predilectă a atacurilor americane a anunțat recent realizări majore – comerciale și tehnologice – dar, mai ales, niște ținte foarte ambițioase care sugerează exact analogia de mai sus: sancțiunile impuse de Casa Albă vor fi ocolite pe direcții care, până la urmă, vor costa mult mai mult economia americană. Trecerea telefoanelor Huawei de la Android la sistemul propriu de operare, HarmonyOS, nu înseamnă doar reorientarea celor 600 de milioane de utilizatori ai ecosistemului său de smartphone-uri, ci poate duce la restrângerea Google doar la sistemul Android, ceea ce ar avea efectul unui adevărat cutremur în domeniu. Pe scurt, sancțiunile americane au produs o reacție rapidă a chinezilor care beneficiază de o mobilitate mai mare și de o plajă mai largă de opțiuni.

În acest război dus pe multiple planuri, tehnologia 5G este un punct nevralgic. Țările europene sunt împărțite, deocamdată, de amenințările americane și de perspectiva câștigurilor economice pe care le-ar aduce generalizarea noii tehnologii. S-a speculat că, dacă, la sfârșitul lui 2019, 5G ar fi fost complet implementat pe ansamblul Uniunii Europene, recesiunea cauzată de pandemia Covid-19 în acest an ar fi fost cu până la 1,3% mai mică. Huawei, liderul mondial al tehnologiei 5G, este categoric pe poziția sa: nu cerem să fim crezuți pe cuvânt, dimpotrivă, vrem ca echipamentele noastre să fie controlate cât se poate de strict în privința unor eventuale breșe de securitate, dar dorim ca piața și competiția să fie libere, fără obstacole artificiale, dictate politic.

Din păcate, multe decizii economice sunt frânate sau de-a dreptul blocate din considerente electorale. Lupta politică din campania electorală din SUA perturbă serios economia mondială. Cu economia, chiar și la o scară mai mică, e la fel ca și cu automobilul pe gheață: manevrele bruște te duc în șanț! Mai ales când sunt previzibile, rezultatele alegerilor duc la repoziționări și, ulterior, la o reconfigurare a deciziilor.

În politică și în administrație, perioadele electorale sunt, de regulă, perioade moarte: nu se iau decizii sau, atunci când se iau, sunt contestabile. În cercetare și tehnologie, însă, nu există pauze. Liderii mondiali în IT&C nu stau niciodată pe loc. Pierderile ajung să fie suportate de cei mici și indeciși. Dezvoltarea vine prin educație, prin conectare la tehnologia de vârf și, mai ales, vine prin curajul de a gândi cu propriul cap!

Post scriptum: O știre de ultimă oră informează că „Intel Corp a primit permisiunea de la autoritățile SUA pentru a furniza în continuare produse către Huawei Technologies.” Deci, business as usual! Latinii aveau o vorbă: Quod licet Jovis, non licet bovis! De la verbul respectiv (lico, licere) vine și cuvântul modern „licență”.