Catena este liderul retailului farmaceutic din România
Farmaciile Catena, care operează printr-un grup de firme controlate de Anca Vlad, au avut afaceri de 6,3 miliarde de lei în 2022, cu 23% mai mari decât cele din anul 2021, potrivit informaţiilor furnizate de grup pentru Ziarul Financiar.
Oficialii Catena au refuzat să ne comunice numele tuturor firmelor prin care operează farmaciile Catena la nivel naţional, deşi am solicitat această informaţie în mod recurent în ultimii ani.
Catena are peste 900 de farmacii în ţară şi peste 6.500 de angajaţi, potrivit informaţiilor companiei.
Dr. Max a avut cifră de afaceri netă de 3,19 miliarde de lei în anul 2022.
Dr. Max, firma prin care operează farmaciile, hiperfarmaciile Dr. Max şi magazinul online cu acelaşi nume, a realizat afaceri nete de 3,19 miliarde de lei în anul 2022, cu 34,5% mai mari decât cele obţinute în anul 2021, arată bilanţurile firmei, consultate de Economica.net.
Aceasta e cea mai mare cifră de afaceri raportată de firmă de la înfiinţare, conform bilanţurile societăţii, analizate de Economica.net.
Firma care operează farmaciile Dr. Max şi magazinul online merge în pierdere din anul 2019. Dr. Max a încheiat anul 2022 cu pierdere netă de 6,8 milioane de lei, de cel puţin două ori mai mică decât cea din anul 2021.
Dr. Max a lucrat cu un număr mediu de 3.532 de angajaţi în România, în anul 2022, în plus cu 337 de oameni pe statele de plată faţă de nivelul indicatorului din anul 2021, reiese din bilanţurile firmei, comparate de Economica.net.
În prezent, Dr. Max operează peste 850 de farmacii de proximitate, 24 de farmacii de mari dimensiuni (hiperfarmacii), precum şi un magazin online. Asociatul unic al Dr. Max este Pharmax Holdings Limited din Cipru, deţinută de Glebi Holdings.
Farmaciile Help Net, deţinute de grupul german Phoenix, au avut cifră de afaceri netă de 1,51 miliarde de lei în 2022.
Help Net Farma, firma prin care sunt operate farmaciile Help Net şi magazinul online, a avut afaceri nete de 1,51 de miliarde de lei în anul 2022, cu 17,5% mai mari decât cele realizate în anul 2021, arată bilanţurile depuse la Finanţe, comparate de Economica.net.
Help Net Farma a avut marjă de profit net de 2,78% în anul 2022, cu 0.78 puncte procentuale mai mare decât cea obţinută în anul 2021, arată analiza Economica.net bazată pe bilanţurile depuse la Ministerul de Finanţe.
Firma a lucrat cu un număr mediu de 2.046 de salariaţi în anul 2022, în scădere cu 105 oameni pe statele de plată faţă de valoarea indicatorului din anul 2021, potrivit bilanţurilor comparate de Economica.net.
Reţeaua Help Net e formată din peste 400 de farmacii la nivel naţional şi un magazin online. Help Net Farma e deţinută de grupul german Phoenix.
Farmaciile Dona, deţinute de familia Banciu, au avut cifră de afaceri netă de 1,26 de miliarde de lei în anul 2022.
Siepcofar, firma prin care operează lanţul de farmacii Dona şi magazinul online, deţinută de familia Banciu, a avut afaceri nete de 1,26 de miliarde de lei în anul 2022, cu 11,74% mai mari decât cele obţinute în anul 2021, arată bilanţurile societăţii, comparate de Economica.net.
Firma a avut marjă profit net de 1,43% în anul 2022, în creştere nesemnificativă (cu 0.03 puncte procentuale) faţă de cea obţinută în anul 2021, potrivit analizei Economica.net pe baza bilanţurilor depuse la Ministerul de Finanţe.
Siepcofar a lucrat cu un număr mediu de 1.822 de salariaţi pe parcursul anului 2022, în plus cu 118 oameni pe statele de plată faţă de nivelul indicatorului din anul 2021, reiese din bilanţurile comparate de Economica.net.
Siepcofar a lansat un magazin online de suplimente şi dispozitive medicale în octombrie 2022.
Familia Banciu vrea să investească peste 100.000 de euro în magazinul online, au spus oficialii companiei pentru Economica.net anul trecut.
„Magazinul online are prevăzute mai multe etape de dezvoltare, aşadar şi investiţiile sunt planificate corespunzător, iar valoarea totală a proiectului depăşeşte 100.000 euro”, a spus într-un interviu acordat pentru Economica.net în noiembrie 2022 Cosmin Săvulescu, Managing Director la Dona Marketing Grup.
Oficialul companiei a adăugat că deocamdată nu poate estima care va fi ponderea vânzărilor din magazinul online în vânzările totale realizate de Siepcofar.
„Este încă prea devreme pentru astfel de estimări, proiectul este la început, acum suntem în etapa în care analizăm cu atenţie reacţia clienţilor noştri la propunerea noastră, facem ajustări şi îmbunătăţiri în timp real. În prima fază a proiectului nostru (anii 2022 – 2023), ne interesează, în primul rând, experienţa avută de clienţi şi dorinţa lor de a reveni. (…) Ce ne propunem este să fim în acelaşi ritm cu ceilalţi jucători relevanţi din segment. Core business-ul Dona rămâne farmacia tradiţională”, a precizat Cosmin Săvulescu pentru Economica.net.
În anul 2022, vânzările generate de produsele marcă proprie Dona au avut pondere de circa 3% în vânzările totale realizate de farmaciile Dona.
„Momentan (în noiembrie 2022 n. red.) produsele marcă proprie reprezintă aproximativ 3% din totalul vânzărilor din farmaciile Dona, dar suntem încă în faza de dezvoltare şi lansare de produse. Clienţii care aleg mărcile proprii Dona sunt preponderent femei (70% dintre cumpărători), cu o răspândire destul de uniformă în cele şapte regiuni ale ţării”, a spus pentru Economica.net Aleodor Tudorache, director general al Sanvero.
Siepcofar e deţinută de Calihory Company cu 99% din capitalul social şi de Paula Geanina Banciu cu 1%, conform informaţiilor puse la dispoziţia Economica.net de către portalul Termene. Asociaţii firmei Calihory Company sunt Marcel Eugen Banciu cu 99,99995% din capitalul social şi Nicusor Nistor cu 0,00005% din capitalul social.
Siepcofar are peste 300 de farmacii Dona la nivel naţional, precum şi un magazin online.
Farmacia Tei, fondată de Roxana Maftei, a realizat cifră de afaceri netă de peste 949 de milioane de lei în 2022 cu doar şapte farmacii şi un magazin online.
Farmacia Tei a avut cifră de afaceri netă de 949,36 de milioane de lei în anul 2022, cu 9,4% mai mare decât cea obţinută în anul 2021, arată bilanţurile societăţii, comparate de Economica.net.
Profitabilitatea netă a firmei Farmacia Tei a ajuns la 4,4% în anul 2022 şi e cu 0.18 puncte procentuale mai mică decât cea obţinută în anul 2021, arată rezultatele financiare ale societăţii, analizate de Economica.net.
Farmacia Tei a lucrat cu un număr mediu de 611 salariaţi în cursul anului 2022, în plus cu 13 oameni pe statele de plată faţă de numărul înregistrat în anul 2021.
Firma Farmacia Tei operează şase farmacii în Bucureşti, o farmacie în Constanţa, precum şi magazinul online cu acelaşi nume. Recent, firma a deschis o farmacie în Ilfov (în Popeşti Leordeni), iar în curând asociaţii firmei vor deschide o farmacie şi în Piteşti, pentru care societatea deja recrutează personal.
Fraţii Pavăl au preluat participaţii minoritare în cele două firme din grupul Tei, în anul 2022.
Farmacia Tei e deţinută de Roxana Maftei cu o cotă de 70% din firmă şi de Pavăl Holding cu 30% din capitalul social al societăţii.
Intrarea în firmă a Pavăl Holding şi noua structură a capitalului social al firmei au fost decise de asociaţi la 16 iunie 2022, reiese dintr-o hotărâre a firmei obţinută de Economica.net.
Pavăl Holding e vehiculul de investiţii al fraţilor Pavăl. Firma deţine integral Dedeman, precum şi multe alte societăţi din grup, conform informaţiilor puse la dispoziţia Economica.net de Termene.