Anghel, BVB: Revoluţie la Bursă. Noua piaţa alternativă, AeRO, va schimba felul în care sunt tratate companiile

 "În câteva zile, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va aproba modificările în regulamente", câteva companii româneşti, se vor lista pe AeRO - noua versiune a pieţei alternative a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), dedicată IMM-urilor şi companiilor nou-înfiinţate. Lansarea AeRO ar putea avea loc în câteva săptămâni, răstimp în care este aşteptat acordul ASF, potrivit oficialilor BVB.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 14:36
Anghel, BVB: Revoluţie la Bursă. Noua piaţa alternativă, AeRO, va schimba felul în care sunt tratate companiile

 

„Nu este doar evoluţie, este vorba de o revoluţie a felului în care Bursa îşi oferă serviciile companiilor, începând cu cele mai mici dar şi mai promiţătoare start – up-uri şi continuând cumarile companii care sunt eligibile pentru mari indici globali”, a declarat luni, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cu ocazia prezentării noii pieţe alternative AeRo, care va înlocui actualul segment ATS.

Cele câteva companii care se vor lista primele pe AeRo, „sunt companii cunoscute în piaţă, cu o valoare estimată la 2-3 milioane de euro, care se vor lista încă de la debutul noii pieţe’, au precizat aceleaşi surse citate de Agerpres.

Alte companii care s-ar putea lista curând pe AeRO sunt şi trei vehicule investiţionale specializate deţinute de societatea de investiţii financiare SIF2 Moldova – Agribusiness Capital, Real Estate Asset şi Opportunity Capital, pentru care SIF2 Moldova anunţa într-un raport din vara acestui an începerea demersurilor de listare pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB.

„Din Iulie încoace, de când am început să lucrăm la proiectul AeRO, am abordat 150 de companii, dintre care 20 s-au arătat intreresate şi 10 au început deja pregătirile. Multe au nişe de afaceri spectaculoase”, a declarat Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB, cu ocazia întîlnirii periodice din seria Focus Investitori.

Prin lansarea AeRO, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi declanşat un mecanism prin care Bursa urmează să atingă două obiective: dezvoltarea pe termen lung a pieţei, o promovare şi un marketing mai eficace, potrivit unor declaraţii mai vechi ale lui Ludwik Sobolevski, directorul general BVB, pentru ECONOMICA.NET.

Totodată AeRO va fi şi deschisă, conform legii, companiilor de pe piaţa Rasdaq, în curs de desfiinţare, care vor dori să rămână la Bursă dar nu pe piaţa principală, mult mai severă cu condiţiile de acces şi menţinere la cotă.

Oficialii BVB nu sunt supăraţi că ar putea rămâne cu puţine dintre cele peste 900 de compani de la Rasdaq. Vor cheltui mai puţini bani şi efort cu companiile care nu au ce căuta la Bursă.

„Ne aşteptăm că 20-30 de companii de pe RASDAQ să vină pe piaţa principală şi vom coopera îndeaproape cu acestea“, a afirmat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB. Pe de altă parte, bursa nu va încuraja decât companiile care vor, ca mai devreme sau mai târziu să folosească piaţa pentru a atrage finanţare.

 

Consultanţi pentru IMM, la AeRO

Companiile candidate la piaţa AeRO vor fi asistate de consultanţi autorizaţi, care vor participa la prezentarea lor posibililor investitori care le vor cumpăra acţiunile scoase la vânzare  prin ofertă publică iniţială sau prin plasament privat.

Consultanţii vor fi autorizaţi de BVB şi vor mai pregăti şi documentaţia necesară pentru admiterea pe piaţa AeRO şi apoi vor asista compania timp de un an, după listare, la întocmirea rapoartelor financiare şi a celorlalte raportări curente.

Beneficul Bursei

Bursa nu se aşteaptă la creşterea veniturilor din listarea IMM-urilor şi nici la creşterea lichidităţii. Oficialii Bursei doresc să parieze însă pe companii mici şi mijlocii care ar putea face, în viitor, oferte publice cu succese răsunătoare.

„Din punctul de vedere al lichidităţii. masa critică de companii listate pe AeRO, de 15 companii, va fi atinsă în 2015, sperăm că în prima jumătate a lui 2015”, a afirmat Mugescu, care a adăugat că din 2016 el şi colegii săi speră ca ritmul să fie de o listare pe săptămână.

Discuţiile reprezentanţilor BVB legate de listări pe AeRO au vizat în principal, fie  companii abia înfiinţate, care au epuizat sursele care le puteau finanţa cu câteva zeci de mii de euro, dar care au reţete de afaceri inovative, fie companiile care au ajuns la o valoare de 1-5 milioane euro şi care vor să se finanţeze de pe bursă cu sume cuprinse între 200.000 de euro şi 1 milion de euro, pentru a se dezvolta în continuare. Potrivit reprezentanţilor BVB, circa 10 companii din IT sunt extrem de interesate de noua piaţă.

‘Poveştile că în piaţă nu sunt nici investitori şi nici companii nu sunt adevărate. Antreprenorii vor să se finanţeze, au nevoie de bani, sunt deschişi să îşi asume provocările unei companii listate, au surse de finanţare legitime şi limpezi până acum, chiar dacă vorbim doar de zeci de mii de euro în unele cazuri, sunt deschişi în a împărţi acţionariatul şi de a avea în board un reprezentant al acţionarilor minoritari’, a spus Bogdan Mugescu.

AeRO este un sistem alternativ de tranzacţionare al BVB, care are criterii mai relaxate de listare comparativ cu piaţa reglementată. Astfel, valoarea minimă predictibilă a unei companii trebuie să fie de minimum 250.000 de euro faţă de un milion de euro pe piaţa reglementată, free-float-ul (cota de acţiuni care se tranzacţionează liber pe piaţă – n. r.) trebuie să fie 10%, listarea se poate face prin plasament privat şi nu neapărat prin ofertă publică iniţială, procedura este simplificată, iar costul listării este de ordinul sutelor de lei, în timp ce, spre exemplu, la categoria I comisionul de admitere este de 11.100 – 21.000 de lei.

Şi patru companii străine sunt extrem de interesate de noua piaţă a BVB, dintre care două din Polonia, una din Grecia şi o societate mixtă româno-maghiară.

Bogdan Murgescu a precizat că o companie din Polonia adună la acest moment resurse financiare pentru un fond care să investească strict pe piaţa AeRO a BVB, iar o companie din Grecia, cu experienţă pe Bursa din Atena, vizează conectarea prin AeRO a investitorilor regionali cu afaceri din România cu capital majoritar grecesc.

Potrivit reprezentantului BVB, de noua piaţă sunt interesaţi atât investitori individuali, cât şi fonduri mici de investiţii, specializate, care caută exit-uri din unele afaceri, dar şi oportunităţi de a intra în afaceri noi.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...