Cathedral Plaza, al doilea turn fantomă cumpărat de cel mai discret investitor imobiliar

28 02. 2013
cathedral_plaza_40838300

Millennium Building Development, deținută și controltă de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, a vândut controversata clădire de birouri Cathedral Plaza, potrivit unor surse din piață. Contactați de ECONOMICA.NET, reprezentanții vânzătorului au declarat că „nu putem comenta nimic în acest moment în legătură cu acest subiect”. Arhiepiscopia Romano-Catolică București a cerut în repetate rânduri demolarea clădirii.

Investiția în turnul de lângă Catedrala Sf. Iosif din centrul Bucureștiului a fost de 40 de milioane de euro, iar miliardarul Eyal Ofer declara la vizita sa din 2011 în România că valoarea de piață a clădirii este de 70 de milioane de euro.

Acesta este al doilea turn care intră în portofoliului grecului Ioannis Papalekas, după ce anul trecut a cumpărat o altă clădire de birouri care de trei ani era goală: Tower Center International, achiziționată cu 47,5 milioane de euro.

În 2011, Papalekas a pus mâna și pe City Mall. Centrul comercial a intrat în faliment în 2010, din cauza unor datorii de 76 de milioane de euro. După mai multe licitaţii eşuate şi după scăderea preţului, mallul a fost răscumpărat de omul de afaceri Ioannis Papalekas, pentru suma de 17,3 milioane de euro, după ce acesta îl vânduse în 2006 cu 103,5 milioane de euro.

Disputa dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică și dezvoltator

La sfârșitul lunii ianuarie, Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a anunţat că prin decizia din 23 ianuarie dată de Curtea de Apel Ploieşti s-a dispus definitiv şi irevocabil demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

La polul opus, avocații Millennium susțineau că decizia pronunţată la Târgovişte în cazul Cathedral Plaza şi menţinută de Curtea de Apel Ploieşti nu va putea produce efecte întrucât proprietarul clădirii nu a luat parte la judecată, iar primarul general nu are competenţă pentru a iniţia o procedură de desfiinţare. Avocaţii Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, spuneau că decizia pronunţată de instanţa din Târgovişte nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate pentru că dezvoltatorul nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces.

„Hotărârea instanţei din Târgovişte nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de desfiinţare. Astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte”, se arată în comunicatul TZA. Avocaţii susţin că situaţia juridică a clădirii rămâne neschimbată, Millennium Building Development deţinând toate avizele şi autorizaţiile necesare, fapt ce nu permite iniţierea unor acţiuni de demolare.

Acesta a amintit că practica Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat constant instanţele naţionale care au dispus măsuri cu privire la un bun fără citarea în instanţă a proprietarului bunului, şi deci o astfel de hotărâre ar reprezenta o vătămare gravă a dreptului la apărare al Millennium Building Development, în calitate de proprietar.