Câţi bani a plătit Senatul pentru deplasările externe din luna iunie
Senatul a plătit în luna iunie pentru deplasările în străinătate ale senatorilor 63.533 de lei, o treime din sumă fiind cheltuită de senatorul PDL Viorel Badea, care şi-a petrecut jumătate din această lună în afara ţării.
Badea a mai avut o deplasare de patru zile şi în Italia, pentru Zilele Tricolorului, care a ajuns la 4.014 de lei. O altă vizită în străinătate la începutul lunii iunie a fost în Spania, deplasare justificată de faptul că Badea este senator de Diaspora, iar pentru acest lucru au fost cheltuiţi 5.052 de lei.
De asemenea, vicepreşedintele Senatului Petru Filip a avut o vizită în Statele Unite denumită „dialog politic SUA”, timp de o săptămână, însă din bugetul instituţiei a fost suportată doar diurna de deplasare de 3.052 de lei, iar pentru cazare au fost plătiţi 38 de lei.
O deplasare mai costisitoare a lui Filip a fost în Germania, unde a făcut o vizită de lucru organizată de „Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locuinţelor”. De această dată senatorul PSD a stat doar două zile şi au fost cheltuiţi în total 9.695 de lei.
Şi senatorul PSD Alexandru Cordoş a avut o deplasare în Suedia, prilejuită de numirea consulului onorific al României la Bleckinge, care a ajuns la 5.248 de lei, pentru două zile.
La rândul său, senatorul UDMR György Frunda a efectuat în luna iunie două deplasări la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în Franţa. Pentru circa o săptămână de lucru în străinătate, bugetul Senatului a suportat pentru cele două deplasări în total 15.912 de lei.
În acelaşi timp, senatorul PSD Constantin Lazăr a beneficiat de o deplasare în Franţa, la sesiunea APCE de la Strasbourg, cheltuind 5.000 de lei.
O ultimă deplasare a fost a senatorului PNL, Liviu-Titus Paşca, în Portugalia, pentru a lua parte la o dezbatere legată de comerţul exterior şi investiţii. În acest scop bugetul Senatului a suportat cheltuieli totale de 3.770 de lei.
Vicepreşedintele Senatului Petru Filip a declarat, marţi, la finalul şedinţei Birolui Permanent că în acest moment bugetul instituţiei nu mai dispune de sume pentru efectuarea de deplasări externe a parlamentarilor, fiind afectată astfel reprezentarea externă. „Există un blocaj din cauza finanţărilor, există Ordonanţa 26 care reduce cheltuielile inclusiv cu deplasările. Din punctul meu de vedere, ridică o problemă de reprezentare a instituţiei Parlamentului – vorbim de Senat, dar probabil şi la Cameră situaţia este similară – la misiunile unde este vorba de reprezentare. De exemplu, urmează în luna octombrie şi începutul lunii noiembrie la actuala preşedinţie a Ciprului la nivelul UE”, a explicat Filip.
El a menţionat că nu se poate explicat altor state faptul că în România „s-au terminat fondurile” aferente reprezentării parlamentare. „În acest moment este blocat şi transferul de la un capitol la altul în cadrul actualului buget, deci nu ar fi vorba de cheltuieli suplimentare pentru a participa la aceste misiuni, ce ar fi vorba numai de eliberarea acestei constrângeri care în acest moment face ca transferul de la un capitol la altul bugetar să fie blocat”, a mai spus Filip.
Vicepreşedintele Senatului a mai susţinut că în acest moment s-ar mai putea realiza cel mult o deplasare în străinătate, în Malta, în bugetul acestei Camere fiind în acest moment aproximativ 4.000 de lei.
Filip a precizat că în acest moment Ordonanţa 26 se află în atenţia Camerei Deputaţilor, existând un amendament de modificare a acestui act normativ, astfel încât să fie asigurate fondurile necesare deplasărilor externe.