Câţi bani are la dispoziţie Metroul din Drumul Taberei din câţi sunt necesari
Metrorex Bucureşti are alocată o sumă de 220 de milioane de lei pentru lucrările din acest an la Magistrala 5 – Metroul de Drumul Taberei, iar, la anul, aproape 300 de milioane de lei, potrivit unei informări a Regiei remise ECONOMICA.NET. „În cursul acestui an se vor executa lucrări de devieri reţele, tunele şi structură pentru staţiile aferente tronsonului Râul Doamnei – Eroilor (10 staţii, un depou şi o galerie de legătură)…Pentru anul 2014 estimările sumelor, în limitele impuse pin scrisoarea cadru a M.F.P., sunt în valoare de 298.319 mii lei. Acest proiect este propus a fi finanţat din fonduri structurale în cadrul POS-T(Programul Operaţional Sectoria pe Transport, finanţat de UE- n.r.)”, se arată în informarea Metrorex.
Astfel, în 2013 şi 2014, Metrorex dispune de doar 120 de milioane de euro pentru lucrări, în timp ce proiectul este evaluat la 1,2 miliarde de euro. Totuşi, dacă va fi eligibil a intra pe finanţare europeană, este posibil să beneficieze prin alocare bugetară de toate sumele necesare.
În prima parte a acestui an, lucrările la Metroul de Drumul Taberei au fost sistate din lipsă de fonduri. Ulterior, prin Hotărăre de Guvern s-au alocat sumele necesare pentru ca lucrările să se reia, banii provenind, în principal, din vânzarea certificatelor de emisie CO2 pe care statul român le-a primit ]n urma Conveţiei de la Kyoto. În câteva zile, cele două freze gigantice denumite „Filofteia” şi ”Varvara” intră în subteran pentru a fora tunelul ce leagă între ele staţiile.
Metroul de Drumul Taberei are o lungime totală de aproximativ şase kilometri şi va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei. Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro.
Lucrările sunt efectuate de un consorţiu de firme din care face parte Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), Delta ACM 93 (România) şi AB Construct (România)