Câţi bani au cetăţenii străini în acţiunile româneşti tranzacţionate la Bursa din Bucureşti

Persoanele fizice străine au circa 268 de milioane de euro (aproape 1,2 miliarde de lei) în acţiuni ale companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit datelor Depozitarului Central şi estimărilor ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 05 aug. 2015, 21:01
Câţi bani au cetăţenii străini în acţiunile româneşti tranzacţionate la Bursa din Bucureşti

„Persoanele fizice străine aveau o pondere de 2,54% din valoarea totală a deţinerilor tuturor investitorilor străini la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care se ridica la 41,82 miliarde de lei la sfârşitul anului 2014, potrivit celor mai recente date furnizate de Depozitarul Central. Compania face parte din grupul Bursei şi execută operaţiunile post-tranzacţionare, de transfer de acţiuni şi bani între investitori.

Astfel că valoarea totală a deţinerilor de acţiuni la BVB ale cetăţenilor străini se ridica la 250 de milioane de euro (aproape 1,1 miliarde de lei), la 31 decembrie 2014.

Valoarea la zi a portofoliilor cetăţenilor străini la Bursa din Bucureşti poate fi estimată la 268 de milioane de euro (aproape 1,2 miliarde de lei), dacă este actualizată cu creşterea generală a pieţei, de 8,6% (indicele BET XT), înregistrată de la începutul anului. Desigur, actualizarea este veridică în cazul în care nu au survenit modificări majore ale deţinerilor.

Din totalul de peste 72.000 de persoane fizice înregistrate ca investitori la BVB, puţin peste 5.000 sunt cetăţeni străini, potrivit datelor Depozitarului Central şi Fondului de Compensare a Investitorilor. La BVB mai operează 820 de investitori instituţionali străini şi sunt înregistrate mai puţin de 1.700 de persoane juridice române, marea majoritate fiind firme care controlează companiile de pe fosta piaţă Rasdaq. Pe piaţă există doar circa 100 de fonduri de investiţii româneşti.

Investitorii străini (persoane juridice şi fizice) provind din 95 de state, prezente pe piaţa de capital din România. Cei mai mulţi deţinători nerezidenţi provin din Germania (1.150), Statele Unite ale Americii (807), Canada (549), Grecia (462), Ungaria (400), Italia (376), Franţa (247), Austria (244), Marea Britanie (159) şi Cipru (149), restul de 1.304 deţinători provenind din alte state, potrivit Depozitarului Central.

Valoarea deţinerilor tuturor investitorilor străini (nerezidenţi) a fost de 42% din totalul tuturor portofoliilor la BVB, potrivit Depozitarului Central.

Cea mai mare parte a averii cetăţenilor străini păstrată în acţiuni româneşti este în titluri ale ale Fondului Proprietatea (FP), având în vedere valoarea acestuia şi ponderea deţinerilor persoanelor fizice străine în totalul acţionarilor. Cetăţenii străini au 5,6% din valoarea de piaţă a FP (capitalizarea  bursieră) de peste 9,8 miliarde de lei, adică aproximativ 550 de milioane de lei (125 de milioane de euro). Mai trebuie precizat că mulţi dintre acţionarii străini individuali ai FP sunt moştenitori ai capitaliştilor români de dinainte de război.

Cele mai valoroase pachete de acţiuni minoritare se concentrează în Topul celor mai valoroase 10 companii listate la BVB. Persoanele fizice (inclusiv românii) au pachete semnificative mai ales în FP (26%; străinii au 5,6%), Banca Transilvania (TLV, 18,7% în total) şi, din ce în ce mai mici, în Electrica (EL, 5,4%) şi BRD. Companiile din TOP 10 au fiecare o valoare de piaţă de peste 450 de milioane de euro. Persoanele fizice acţionare nu au, de obicei, pachete de peste 5% şi, ca atare, nu sunt raportate de BVB, iar persoanele fizice străine – cu atât mai puţin, cu excepţia FP, potrivit datelor BVB.

Statistica arată că, pe măsură ce mărimea procentuală a pachetelor deţinute de persoanele fizice creşte, valoarea companiei scade şi respectiv şi valoarea deţinerilor. De aceea, este relevant TOPUL 10 citat mai sus. Pe de altă parte, în Electromagnetica (ELMA) salariaţii au aproape 30% din acţiuni, dar valoarea companiei este de numai 33 de milioane de euro. 33 dintre cele 79 de companii listate pe piaţa principală a BVB nu valorează mai mult de 10 milioane de euro, Iar alte 25 valorează mai puţin de 100 de milioane de euro. Estimarea de mai sus este, prin urmare, suficient de generoasă.

Depozitarul Central şi BVB nu fac publice alte informaţii privind situaţia conturilor investitorilor nerezidenţi, iar estimările sunt foarte dificile din cauza sistemului de conturi globale, în care brokerii dau ordinele printr-un singur cont global pentru fiecare titlu şi numai casele de brokeraj ştiu câte din tranzacţii sunt făcute în numele unor acţionari sau ale altora.   

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...