Câţi bani au în banci cei mai mari investitori din România
Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) are ca politică de administrare redistribuirea în dividende a câştigurilor proprii din dividende şi dobânzi şi de aceea păstrează o sumă atât de mare în depozite bancare.
FP va da dividende totale de peste 96 % din profitul net pe 2011, care a ajuns la 543,8 milioane de lei, potrivit raportului managerului Fondului, Franklin Templeton Investment Management Ltd. Uni
Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) sunt la rândul lor presate de acţionari să dea dividende mari şi de aceea nu prea îşi pot permite să imobilizeze resurse care sunt mai lichide în depozitele bancare.
Toate cele 5 SIF-uri au depozite de peste 607 milioane de lei, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Din păcate AAF nu mai raportează şi structura portofoliilor fondurilor mutuale, dar valoarea depozitelor acestora nu poate depăşi 100 de milioane de lei.
Cele mai bogate depozite bancare le are SIF Muntenia, de peste 152 de milioane de lei, iar cele mai sărace, de 74 de milioane de lei sunt ale SIF Oltenia, care încă nu a încheiat tranzacţia de vânzare a pachetului de acţiuni BCR către Erste Bank. Toate celelalte SIF-uri au depozite de peste 100 de milioane de lei.
Activele nete (averea netă de cheltuielile de funcţionare) a celor 5 SIF-uri este de 6,2 miliarde de lei, cu 1,9% mai mică decât era la sfârşitul anului trecut, în ciuda creşterii indicilor Bursei de Valori Bucureşti.
Totuşi, discountul faţă de piaţă a activului net unitar (diferenţa dintre valoarea activului net aferentă unei acţiuni şi preţul de piaţă al acesteia) s-a micşorat, ca urmare a scumpirii acţiunilor SIF-urilor. SIF Moldova a înregistrat o diminuare remarcabilă a discountului până la 35,2%.
În fine, cealaltă mare categorie de fonduri de investiţii, fondurile de pensii, aveau la 31 ianuarie depozite bancare de peste 343 de milioane de lei, potrivit Comisiei lor de supraveghere, CSSPP. Majoritatea covârşitoare a acestor bani sunt ai fondurilor de pensii obligatorii. Acestea sunt resurse pentru tot atâtea investiţii, având în vedere că fondurile de pensii nu dau dividende şi nici nu vor plăti pensii în următorii 20 de ani.