Câţi bani câştigă Zoltan Teszari şi ceilalţi acţionari din vânzarea a 25% din Digi

Listarea Digi Communications NV, compania mamă a RCS & RDS, la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc la un preţ de 40 de lei pe acţiune. Antreprenorul Zoltan Teszari şi ceilalţi acţionari ai Digi au vândut la Bursă peste 25% din acţiunile companiei şi vor câştiga, presupunând exercitarea opţiunii de supraalocare, 956,74 de milioane de lei (aproximativ 212 milioane de euro).
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 21:04
Câţi bani câştigă Zoltan Teszari şi ceilalţi acţionari din vânzarea a 25% din Digi

Oferta publică iniţială a Digi a avut ca scop vânzarea de acţiuni de către acţionari; compania nu va dobândi câştiguri financiare de pe urma operaţiunii. Titlurile scoase la vânzare sunt acţiuni de Clasa B, care vin cu drept de participare la profit (dividende), dar nu şi cu drepturi de vot în acţionariat.

Fondatorul RCS & RDS, Zoltan Teszari, va păstra astfel controlul asupra companiei, pe care îl exercită prin firma RCS Management, precum şi printr-o participaţie directă.

Teszari a vândut 491.000 de acţiuni în cadrul ofertei, pachet care, la preţul de 40 de lei pe acţiune, are o valoare de 19,64 milioane de lei (4,36 milioane de euro).

Principalii câştigători ai ofertei sunt însă fondurile de investiţii Carpathian Cable Investments (Luxemburg), Celest Limited (Cipru) şi banca ING Bank NV (Olanda). Cele două fonduri şi-au rezervat şi posibilitatea exercitării unor opţiuni consistente de supra-alocare după admiterea la tranzacţionare pe Bursă.

Astfel, presupunând exercitarea opţiunilor de supra-alocare, Carpathian Cable Investments stă să câştige 769 milioane de lei (171 milioane de euro), iar Celest Limited 40 de milioane de lei (8,8 milioane de euro).

ING Bank va încasa, în urma ofertei, aproximativ 27 de milioane de lei (6 milioane de euro), iar investitorul Yarden Mariuma, fost reprezentant al Quadrant Group în România şi, printre altele, fost membru în CA la SIF Transilvania, va obţine în schimbul acţiunilor sale la Digi aproape 13,6 milioane de lei (3 milioane de euro).

Familia politicianului/omului de afaceri Nicuşor Dorel Schelean a vândut în ofertă acţiuni de 37 milioane de lei (8,2 milioane de euro), iar omul de afaceri braşovean Radu-Traian Sirian va încasa, în schimbul acţiunilor sale la Digi, 50,36 milioane lei (11,2 milioane euro).

Acţionarii Digi amintiţi mai sus au vândut, în cadrul ofertei publice iniţiale a companiei, 21.744.108 acţiuni, reprezentând 24% din acţiunile companiei. Fondul Carpathian îşi poate exercita, după listarea companiei la Bursă, o opţiune de supra-alocare pentru alte 1.614.234 miliaone de acţiuni (1,7%), iar fondul Celest şi-a rezervat opţiunea să vândă încă 560.177 de acţiuni (0,6%).

Astfel, 23,918 milioane de acţiuni Digi ar ajunge în flotare liberă pe piaţa de capital, reprezentând 25,6% din companie.

La preţul de 40 de lei pe acţiune, Digi ar avea o capitalizare de piaţă de 3,73 miliarde de lei (830 de milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Ce planuri are acum compania care a făcut hidrocentralele mari ale României
Hidroconstrucția, cel mai mare antreprenor român în domeniul construcțiilor hidroenergetice, aflat acum în insolvență, anunță că se indreapta pe drumul spre redresare prin definirea......
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus ar trebui să livreze peste 100 de avioane pe lună pentru a-şi îndeplini obiectivul din 2024
Airbus SE va trebui aproape să dubleze livrările sale lunare în ultimele opt săptămâni din acest an pentru a-şi îndeplini ...
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Rusia şi Venezuela îşi întăresc cooperarea semnând acorduri militare şi petroliere
Venezuela şi Rusia au semnat joi acorduri în domeniul militar şi petrolului care, potrivit preşedintelui venezuelean ...
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati Medical City
Crește interesul pentru abonamentele de sănătate. Care este explicația, răspunde Ana Maria Marian, director Enayati ...
Pandemia a schimbat fundamental modul în care percepem sănătatea. Spectrul amenințător al bolii și incertitudinea accesului ...