Câţi bani câştigă salariaţii în 2014, din dividendele companiilor la care lucrează

09 04. 2014
goana_dupa_dividende_30078000

Câteva dintre firmele preluate de asociaţiile salariaţilor au fost transformate de salariaţi în poveşti de succes. Astfel au infirmat regula potrivit căreia cele mai multe firme cumpărate de salariaţi  fie abia supravieţuiesc, fie au sfârşit ca vehicule de investiţii (ale altora, mai ales imobiliare).

Una dintre puţinele poveşti de succes ale asociaţiilor PAS este producătoarea de articole industriale de cauciuc Artego Tg. Jiu (ARTE), Compania dă, ca şi anul trecut, cele mai mari dividende salariaţilor. În 2014 –  peste 2,4 milioane de lei, potrivit calculelor  ECONOMICA.NET.

PAS Artego are peste 70% din acţiuni şi are dreptul la tot atât de mult din suma alocată dividendelor, de aproape 3,5 milioane de lei. Ca şi anul trecut, dividendul brut de 0,348 lei / acţiune ARTE oferă un randament relativ mic, de 3,8% faţă de preţul actual al acţiunii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul pe acţiune şi preţul acesteia şi este comparat de obicei cu dobânda la depozitele bancare. Media celor la termen de până la un an este ceva mai mare (de circa 4%), dar dividendul este încasat mai devreme de un an.

Preţul ARTE a crescut, ca urmare a ofertei scăzute de acţiuni la BVB, dar şi datorită interesului pentru acestea, tot mai ridicat pe măsură ce firma a devenit mai cunoscută.

Inclusiv controversatul om de afaceri Cătălin Chelu şi-a manifestat interesul pentru ARTE. Chelu controlează 10 % din acţiunile ARTE printr-o altă companie din arsenalul său, Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS).

ARTE produce mai ales benzi transportoare de cauciuc, înclusiv pentru exploatările miniere  de stat şi depinde de comenzile acestora. Dă un dividend cu peste 40% mai mic decât cel de anul trecut.

Aproape jumătate din veniturile de anul trecut (82 din peste 176 milioane de lei) au venit din export, dar profitul net a fost de numai 5,1 milioane de lei.


Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) este a doua cea mai mare furnizoare de dividende pentru proprii salariaţi.

Compania face încă bani buni din afacerile sale tradiţionale, în ciuda reputaţiei lui Cătălin Chelu. Omul de afaceri gălăţean este renumit mai degrabă pentru companiile pe care le-a transformat în vehicule pentru diferite alte interese decât cele ale afacerilor lor principale.

Dividendele date salariaţilor-acţionari la ELGS sunt estimate la circa 1,6 din totalul de 4,2 milioane de lei. Dividendul brut de 0,052 lei / acţiune ELGS oferă încă un randament mare, de 8,5%.

PAS Electroargeş nu a rezistat ca acela de la ARTE şi compania este încă subiectul unei lupte în justiţie între Cătălin Chelu şi un alt cunoscut investitor, Tudor Dumitru.

Totuşi, se estimează că aproximativ 38% din salariaţii producătorului de electrocasnice din Curtea de Argeş (inclusiv o parte a conducerii) păstrează echilibrul între diferetele interese, iar compania făce un profit bun an de an (12 milioane de lei în 2013), inclusiv din aspiratoarele vândute în Germania deşi nu sub brandul propriu.

Conted Dorohoi (CNTE) rămâne o poveste de succes a unei companii controlate de salariaţi şi după ce PAS-ul s-a desfiinţat, iar şefii au preluat formal majoritatea acţiunilor. „Revelaţia din Dorohoi” dă dividende de circa un milion de lei şi în acest an.

Conted Dorohoi (CNTE) s-a remarcat surprinzător anul trecut, odată cu transferul acţiunilor sale de pe piaţa Rasdaq, pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi dă lecţii de guvernanţă corporatistă şi transparenţă multor firme mult mai mari, inclusiv de stat.

Compania era însă, încă de mai înainte, producătoarea de confecţii pentru branduri ca Zara, Louis Vuitton, Ralph Laurent, Pierre Cardin şi mulţi alţii.

Conted îşi dă aproape tot profitul pe dividende.

Din totalul dividendelor brute ale Conted, de 2,7 milioane de lei, salariaţii acţionari ar urma să ia circa un milion de lei, fără a-i lua în considerare pe membrii conducerii firmei. Administratorii firmei au 55% din acţiunile CNTE şi iau dividende de mai mult de un milion de lei.

Dividendul brut pe acţiune, de 11,277 lei / acţiune CNTE, este de asemenea unul dintre cele mai profitabile de pe piaţă. Acţiunea CNTE a avut un randament de peste 13%, faţă de preţul acţiunii din 29 ianuarie, când a fost aunţată propunerea de dividend.

CNTE a fost al treilea simbol bursier din clasamentul celor mai profitabile dividende le la Bursă. Data cu dividend (la care se mai putea cumpăra acţiuni cu drept de dividend) a fost 27 martie.

Acţiunile CNTE sunt scumpe şi nu se găsesc uşor. După trecerea datei cu dividend, preţul a scăzut la 71 de lei. În ciuda porporţiei aparent mare de acţiuni în circulaţie liberă (de peste 44%), majoritatea acestora sunt tezaurizate de salariaţi. Conted este în fond o companie relativ mică, cu afaceri de 21 de milioane de lei.

Probabil una dintre cele mai spectaculoase poveşti de succes ale unei companii controlate de salariaţi este cea a Electromagnetica (ELMA).

ELMA furnizează al patrulea cel mai mare dividend total destinat propriilor salariaţi, de 0,8 milioane de lei, chiar dacă dividendul brut pe acţiune este de numai 0,4 bani. Preţul unei acţiuni ELMA este de  0,195 lei. Rezultă un randmanet de 2%, prea mic pentru a cumpăra acţiunea doar pentru dividend.

Fosta glorie a telefoanelor româneşti scoate profit acum din tranzacţii cu curent electric. O mică parte din ce vinde şi cumpără vine din lanţul propriu de microhidrocentrale de pe Valea Sucevei. Adevăratul pariu al companiei constă în producţia de corpurile de iluminat cu led-uri. Încă îşi bazează managementul de trezorerie şi pe chiriile luate din Electromagnetica Business Park.

Compania de bere suceveană Bermas (BRM) urmează în top, cu puţin peste jumătate de milion de lei – dividende penrtu salariaţi.

O altă  „poveste de succes” a salariaţilor acţionari este COMPA Sibiu (CMP), producătoarea de piese auto de schimb pentru multe din mărcile europene celebre. Compa a obişnuit, însă piaţa, precum şi pe salariaţi cu absenţa dividendelor.

Citeşte şi

Topul celor mai profitabile dividende promise de companiile de la Bursă