Câţi bani dă BNR pe leu într-o lună? Aproximativ un miliard de euro a cheltuit BNR în aprilie pentru a nu lăsa euro să „sară” de 4,93 de lei
De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii aprilie, cursul de schimb a crescut cu 1,13%. Cursul a închis luna aprilie în scădere, euro fiind cotat la 4,9247 lei, după ce pe 20 aprilie a atins un maxim istoric de 4,9279 lei. În aprilie, faţă de martie, cursul a scăzut cu 0,07%, astfel încât de la începutul anului creşterea este de 1,13%.
Această scădere minoră a leului într-o singură lună a costat banca centrală aproximativun milliard de euro. Pentru a apăra nivelul de curs de 4,93 de lei pentru un euro, BNR a cheltuit din rezervă peste 850 de milioane de euro, aruncând în piaţă lei pentru a ieftini contravaloarea lor în euro.
Pe 31 martie 2021, cursul de schimb euro leu s-a cifrat la 4,9251. Pe 1 aprilie, toată piaţa interbancară a aşteptat şi circumstanţele arată că BNR a intervenit pentru a apăra o depreciere prea abrupt a leului, după cum Economica.net a scris aici https://www.economica.net/curs-euro-leu-bnr-curs-valutar-2021-previziuni-leu-euro_502043.html
Data de 1 aprilie 2021 a demonstrat că BNR nu s-ar simţi confortabil şi cu un leu mai depreciat de acest nivel de 4,925 lei pentru un euro şi a avut probabil o intervenţie pe curs. Din această zi, cursul de schimb a fost o joacă de-a şoarecele şi pisica timp de două trei săptămâni, după care pieţele s-au calmat observând intenţia clară a BNR.
La 30 aprilie 2021, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 38.304 milioane euro, față de 35.709 milioane euro la 31 martie 2021. Creşterea rezerveiu a fost alimentată în principal de alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3.500 milioane euro).
În concluzie, creşterea rezervei se datorează în principal împrumutului României de pe pieţele externe, iar lipsa celui aproape un milliard de euro se datorează în principal intervenţiilor BNR în piaţă pentru a apăra deprecierea leului. Menţionăm că, o depreciere prea accelerată a leului ar putea afecta datoriile corporaţiilor care au credite preponderent în euro, iar economisirea populaţiei, majoritar în lei ar avea de suferit (pe lîngă dobânzile real negative practicate de bănci)
Analiştii economici cred că intervalul de referinţă al cursului de schimb, stabilit de BNR pentru 2021, ar fi undeva între 4,90 şi 4,95 lei pentru un euro. Ei cred că nu vom avea un curs de schimb peste nivelul de 4,95 lei pentru un euro în 2021. În continuare va urma probabil o perioadă de stabilitate.