Danezii de la FirstFarms continuă investiţiile în terenuri arabile din România: un milion de euro în prima parte a anului
FirstFarms, o companie deţinută de mai mulţi investitori danezi, care exploatează terenuri în România şi Slovacia, a investit în primele şase luni ale acestui an 7,4 milioane de coroane daneze (aproximativ 994.000 de euro) în echipamente, teren şi construcţii în România, se arată în ultimul raport financiar al companiei. Suma reprezintă 63,4% din valoarea totală pe care fermierii au investit-o în perioada analizată, restul de 4,2 milioane de DKK având ca destinaţie Slovacia, unde compania exploatează aproximativ 9.300 de hectare de teren şi deţine în jur de 2.700 de vaci pentru lapte.
„Activitatea noastră principală este cultivarea pământului. Astfel, investim în echipamente, infrastructură şi terenuri atât în Estul cât şi în Vestul României. Nu putem divulga cifre exacte (despre suprafeţele de teren deţinute n.red) având în vedere că achiziţionăm teren, dar şi arendăm”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii FirstFarms.
Potrivit raportării financiare, în perioada similară a anului trecut, FirstFarms investea pe plan local peste 19 milioane de DKK (2,5 milioane de euro) reprezentând 72,6% din cei 26,1 milioane de DKK (3,5 milioane de euro) cheltuiţi pentru teren, construcţii şi echipamente.
În raport nu se menţionează destinaţia exactă a banilor aduşi în ţară de compania daneză.
Venituri de 800.000 de euro din România
În ceea ce priveşte rezultatele financiare aferente primei jumătăţi a acestui an, FirstFarms a raportat o cifră de afaceri totală de 38,8 milioane de DKK (5,2 milioane de euro), din care 6,5 milioane de DKK (aproximativ 882.000 euro) au fost generate de activităţile din România, iar restul de 32,2 milioane de DKK (4,3 milioane de euro) de business-ul cu lactate şi cereale din Slovacia. În perioada similară a anului trecut, veniturile din România s-au cifrat la aproximativ 4,8 milioane de DKK (aproximativ 650.000 de euro) în timp ce afacerile companiei din Slovacia au creat un rulaj de 27,5 milioane de DKK (3,7 milioane de euro). „Rezultatele sunt în acord cu previziunile, dar sunt în mod semnificativ afectate de preţul mic al laptelui, compensat parţial de reducerea costurilor. (…) Preţul de vânzare a cerealelor a fost sub cel bugetat, în timp ce preţul de vânzare la oleaginoaselor a fost peste estimări „, se arată în raportul financiar. Potrivit sursei citate, producţiile la culturile de toamnă au fost peste aşteptări.
Anul acesta, compania a cultivat în România aproximativ 7.500 de hectare de teren, în cele două zone unde activează – judeţele Timişoara şi Buzău, cu 1.000 de hectare mai mult decât anul trecut. Mare parte din această suprafaţă este deţinută în proprietate, având în vedere că, la finele lui 2015, potrivit raportărilor financiare, compania avea 5.168 de hectare.
Danezii au început să se dezvolte agresiv în partea de sud a judeţului Timiş începând cu 2014, cu 1.600 de hectare cumpărate şi alte 700 arendate. Anul trecut, spre exemplu, compania a investit 38,5 milioane de coroane daneze (5,1 milioane de euro), din care pentru teren şi construcţii 22,7 milioane de coroane daneze (3 milioane de euro). În judeţul Buzău, compania a cumpărat anul trecut un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone şi a construit linie de cale ferată care să le asigure transportul cerealelor.
Citeşte şi Un joint-venture danez vrea să cumpere terenuri agricole în România. Vor 20.000 de hectare
FirstFarms este în plin proces de finalizare a unei tranzacţii în valoare de 375 de milioane de coroane daneze (50,4 milioane de euro) prin care va vinde 3.000 de hectare situate în Estul României, un depozit de cereale şi unele construcţii, companiei de pensii ocupaţionale Ap Pension.
După finalizarea tranzacţiei, anunţată în luna aprilie a acestui an, FirstFarms va continua să exploateze terenul, dar în calitate de chiriaş. „Am vândut acest teren ca parte a unei înţelegeri de cooperare pe termen lung cu un partener financiar puternic. Vom închiria şi vom continua să cultivăm terenul o perioadă lungă de timp, aşa cum facem şi astăzi, şi vom avea obţiunea de buy-back. Înţelegerea este pentru FirstFarms un instrument financiar puternic care ne poate împlini scopul strategic, acela de a opera 20.000 de hectare de teren în România”, explica în iunie pentru ECONOMICA.NET Anders H. Nørgaard, CEO FirstFarms.