Ioan Niculae, regele tutunului din România: controlează culturile şi singura unitate de procesare din ţară

Producţia oficială de tutun din România se rezumă la nici 1.400 de tone, în contextul în care consumul depăşeşte 40.000 de tone.  O treime din suprafaţă cultivată cu tutun aparţine lui Ioan Nicolae, care patronează şi singura unitate de prim procesare din ţară. 
Alina Stanciu - lun, 23 iun. 2014, 21:00
Ioan Niculae, regele tutunului din România: controlează culturile şi singura unitate de procesare din ţară

La ora actuală, în România se mai cultivă tutun pe o suprafaţă de nici 1000 de hectare, iar producţia ajunge la mai puţin de 1400 de tone. Aceasta deşi cultivatorii de tutun beneficiază de cea mai mare subvenţie la hectar şi anume, un ajutor naţional tranzitoriu (ANT) în valoare de 1.279 de euro/ha, anul trecut. În schimb, necesarul de consum depăşeşte 40.000 de tone anual, astfel că, această industrie este pentru România o cheltuială lunară de aproximativ 13,2 milioane de euro. Mai precis, în perioada ianuarie-martie 2014, ultimele date pe care le deţine Institutul Naţional de Statistică, am importat din Brazilia, Portugalia, Germania, Tanzania, etc peste 8.600 de tone de tutun în valoare de 39,5 milioane de euro, în timp ce exporturile s-au rezumat la aproximativ 350 de tone în valoare de 503.000 de euro. 

Niculae cultivă o treime din suprafaţa totală cu tutun

Din datele furnozate ECONOMICA.NET de către Agenţia de Plaţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), cea mai mare suprafaţă de teren cultivată cu tutun, pentru care s-a solicitat subvenţie, aparţine SC Seeds Procesing SRL, companie ce face parte din grupul InterAgro al latifundiarului Ioan Niculae. Pentru anul acesta, firma lui Niculae a cerut sprijin financiar pentru o suprafaţă de 301 hectare, adică aproximativ o treime din suprafaţă totală pentru care s-a cerut subvenţie. 

Potrivit site-ului oficial al grupul Interagro, Niculae a intrat pe piaţa cultivatorilor de  tutun în 2002, începând cu 400 de hectare şi a crescut treptat până la 800 de hectare în 2006. Compania a raportat anul trecut afaceri în valoare de 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro) şi o pierdere de 1,6 milioane de lei (377.000 de euro). Cu un an în urmă, cifra de afaceri a companiei a fost de 3,4 milioane de lei (780.000 de euro), iar pierderea de 1,8 milioane de lei (415.000 de euro).

Citeşte şi Cum s-au descurcat cei mai mari latifundiari ai ţării în cel mai bun an agricol

La mare distanţă de firma lui Niculae din punct de vedere al suprafeţelor cultivate cu tutun pentru care s-au cerut subvenţii este compania Agrostar Tabac Cev, care exploatează, potrivit declaraţiilor transmise APIA, 48 de hectare cu tutun. 

De asemenea, numărul trei pe piaţa cultivarii de tutin este firma Bity Ecoprod Ideal, o firmă din Argeş cu un singur salariat şi cu afaceri în 2013 în valoare de 600.000 de lei.

Niculae, singurul prim-procesator român

În România există în momentul de faţă peste 300 de cultivatori de tutun, care exploatează însă suprafeţe mici de teren şi produc cu precădere tutun Virginia şi Burley. Pentru a beneficia de subvenţie,  legea îi obligă pe aceşti fermieri să vândă doar către firmele de prim procesare acreditate de către Ministerul Agriculturii. Or, în România, a mai rămas una singură, ce face parte tot din grupul Interagro. Este vorba despre Rom Ital SRL care procesează la Zimnicea tutun pe care îl exportă ulterior în ţări precum Polonia, Bulgaria sau Italia. „Anul acesta avem peste 300 de fermieri cu care am încheiat contracte. Este o creştere faţă de anul trecut atât din punct de vedere al numărului de cultivatori cât şi al suprafeţelor. În 2013 am încheiat contracte cu aproximativ 200 de cultivatori”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Constantin Rac-Hristov, reprezentantul Rom Ital.

El a explicat că declinul din ultimii ani ai producţiei se datorează faptului că subvenţia pe producţie a fost înlocuită de cea pe hectar, astfel că fermierii nu au mai fost aşa de interesaţi să producă mult, ci pe suprafeţe mari. „Din 2009 de când subvenţia pe produs a fost înlocuită cu cea pe suprafaţă, fermierii nu au mai fost aşa de interesaţi de cantitate. Dar, de anul trecut, APIA a început să facă controale şi le-au mai tăiat din subvenţii, de aceea lucrurile au început să meagă mai bine”, a mai explicat Rac-Hristov.

Fabrica Rom Ital de la Zimnicea are o capacitate de 15.000 de tone, dar anul trecut s-au produs doar 900 de tone. Pentru anul acesta, Hristov estimează însă o producţie de 10-12.000 de tone, pe care le va exporta. „În ţară nu mai vindem. Exportăm în Polonia, Ungaria sau Bulgaria, iar de acolo nu ştim ce se întâmplă cu el”, a mai spus oficialul Rom Mital. Compania a raportat în 2013 afaceri de aproximativ 1,8 milioane de euro şi un profit net de 6.300 de euro.

Piaţă pentru doi

În afară de Rom Mital, pe lista unităţi prim procesatoare de tutun autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru încheierea contractelor de cultură cu producătorii agricoli cultivatori de tutun, producţia anului 2014 mai figurează alte două societăţi: Universal Leaf Tabacco din Ungaria şi Dofer Dohanzfermentalo, o companie cu origini în Ungaria şi sucursala la Arad, care şi-a suspendat însă activitatea. 

Astfel, Universal Leaf Tabacco, care procesează tutun românesc într-o unitate din Magyarorszag din Ungaria, lucrează anul acesta cu aproximativ 40 de cultivatori care exploatează împreună 60-65 de hectare. „Recolta de anul acesta va fi promiţătoare. Producţia medie va fi undeva la 1.600 de kg la hectar, faţă de anul trecut când am avut o producţie de aproximativ 1.500 de kilograme şi am încheiat contracte pentru o suprafaţă de 85 de hectare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Szilagyi Ioan, reprezentant al Universal Leaf în România. Acesta susţine însă că este tot mai greu să găsească fermieri interesaţi să cultive tutun în România din cauza sistemului de subvenţionare. „Sistemul de funcţionare funcţionează foarte greu. Cultivatorii nu ştiu nivelul subvenţiilor până prin luna octombrie a anului în curs, pe anul tredcut nu s-au plătit banii şi sunt foarte descurajaţi”, a mai spus Szilagyi.

În ce priveşte activitatea Dofer, firma şi-a obţinut autoriuzarea de la MADR, dar nu a încheiat niciun contract cu fermierii anul acesta. „Anul acesta ne-am suspendat activitatea. Nu am încheiat niciun contract în România pentru că nu era rentabil”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lavinia Băbuţ, reprezentantă Dofer.

O industrie care se stinge

Înainte de 1989 în România se cultivau cu tutun 35.000 de hectare de teren. De asemenea, în 2011, potrivit datelor Europene, ţara noastră producea pe 2% din suprafaţa totală cultivată cu tutun din Europa, mai precis, pe mai bine de 2.000 de hectare şi producea în jur de 0,6% din producţia totală ce se cifra la acea vreme la 214.000 de tone. Cei mai mari producători ai Europei sunt Italia, Polonia, Spania şi Bulgaria. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Cele mai aşteptate 10 telefoane din 2025 și cât vor costa – FOTO
Un nou an a început, ceea ce înseamnă că noile smartphone-uri vor apărea în curând, deoarece producătorii se pregătesc să lanseze modele noi care să înlocuiască cele mai bune telefoane......
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată pe această piață
România începe anul 2025 cu o putere totală în bateriile de stocare a energei de 137 MW. Românii fac legea deocamdată ...
Transelectrica arată că, la data de 1 ianuarie 2025, instalațiile de stocare a energiei electrice în baterii totalizau ...
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului ...
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale ...