Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din România, cu 4,5 milioane de pasageri transportaţi din şi spre România, a realizat venituri la nivel de grup de 1,43 miliarde de euro în anul fiscal încheiat la 31 martie 2016. 11,7% din aceste venituri au fost realizate din România. Asta înseamnă că veniturile Wizz Air din România au fost de peste 167 milioane de euro, fără a fi luate în calcul rezervările efectuate de românii care muncesc în străinătate şi care cumpără bilete din ţara în care locuiesc.
Strategia de exindere a companiei Wizz Air s-a axat pe faptul că un număr mare de polonezi, români şi unguri lucrează în străinătate şi sunt vizitaţi de rude. Compania nu oferă date despre veniturile exacte realizate pe pieţele unde operează.
Dar, folosind datele publice ale Wizz Air, putem estima ce venituri realizează compania pe zborurile din şi spre România, venituri ce includ vânzările de bilete şi veniturile din taxele suplimentare.
Având în vedere faptul că Wizz Air a raportat 4,5 milioane de pasageri transportaţi din şi spre România în 2015, iar anul fiscal al companiei diferă de anul calendaristic, am luat în calcul o medie a veniturilor realizate per pasager în anii fiscali încheiaţi la 31 martie 2015 şi 2016: 73 de euro. Transpus la 4,5 milioane de pasageri, asta înseamnă venituri din vânzarea de bilete şi alte taxe de peste 328 de milioane de euro.
CITEŞTE ŞI Cât a muşcat Ryanair din cota de piaţă a Wizz Air în România
Anul trecut, avioanele Wizz Air au zburat cu un grad de ocupare în creştere cu 1,5 puncte procentuale, la 88,2%, iar flota a ajuns la 67 de avioane, comparativ cu 55 înregistrate în anul fiscal precedent.
Wizz Air a lansat 69 de noi rute şi a deschis trei noi baze, în Bosnia şi Herţegovina, Slovacia şi Lublin în anul fiscal încheiat la 31 martie 2016. Pe durata anului trecut, compania a anunţat trei noi baze, dintre care două în România, la Iaşi şi Sibiu, dar şi la Kutaisi, în Georgia.
Wizz Air este cea mai mare companie low-cost din Europa Centrală şi de Est, cu o flotă compusă din 68 aeronave Airbus A320 şi A321. Operatorul zboară pe mai mult de 420 de rute de pe 25 de baze şi are peste 2.600 de angajaţi.