Cei mai mari investitori români au aproape 1,05 miliarde de lei în depozite bancare şi în conturi curente, potrivit rapoartelor din 30 aprilie (31 martie, pentru fondurile de pensii administrate privat).
Administratorii investitorilor instituţionali păstrează aceşti bani ca rezerve lichide pentru oportunităţi de plasamente neprevăzute, dar SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP) ar putea avea nevoie de lichidităţile lor pentru retribuirea acţionarilor, care va avea loc la vară, fie prin dividende (la SIF), fie prin operaţiuni special, ca distribuţia unei părţi din capitalul social (la FP).
Cei mai mulţi bani gheaţă îi au, de departe, fondurile de pensii administrate privat: aproape 711 milioane de lei la 31 martie, din care peste 679 milioane de lei sun tîn depozitele bancare ale fondurilor de pensii obligatorii. Fondul AZT Viitorul Tău avea peste 298 de milioane de lei, Fondul ING – aproape 193 de milioane de lei şi Fondul Aripi (80 de milioane de lei).
Fondurile de pensii nu plătesc dividende şi nici nu au ajuns încă să dea banii înapoi membrilor, astfel că banii sunt rezervaţi pentru eventualele oportunităţi de plasament. Administratorii fondurilor de pensii obişnuiesc să spună, de altfel, că nu prea au ce face cubanii în România.
Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au împreună lichidităţi de peste 271 de milioane de lei, potrivit rapoartelor din 30 aprilie.
SIF Banat Crişana (SIF1) are aproape jumătate din aceşti bani, 117 milioane de lei. SIF1 şi-a schimbat strategia, şi dă dividende după doi ani de pauză. SIF1 este în plin demers de recâştigare a încrederii pieţei, după ce liderul său, fostul preşedinte Dragoş Bâlteanu, seaflă sub urmărire penală.
Credibilitatea echipei de conducere a SIF Moldova (SIF2) este suficient de puternică pentru a adopta o altă strategie: dă şi dividende, dar şi capitalizează jumătate din profitul de anul trecut, şi dă acţiuni gratuite. Are lichidităţi de doar 79 de milioane de lei. Jumătatea de profit de anul trecut îi oferă confortul de a se gândi la achiziţii.
SIF Transilvania (SIF3) face la fel ca SIF2, jumătate din profitul pe 2014 este dat investitorilor sub formă de acţiuni. Nu are lichidităţi decât de şapte milioane de lei.
Este drept, SIF-urile la rândul lor au de încasat dividende, şi resursele pentru dividendele pe care ele însle le dau abia încep să intre.
SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au lichidităţi de 49, respectiv 21 de milioane de lei, iar Fondul Proprietatea (FP) de 62 de milioane de lei. Administratorii FP nu îşi fac, însă, probleme privind sursa dividendelor. Pur şi simplu vor distribui 5% din capitalul social al Fondului, după reducerea acestuia.