Compania Green Group a introdus în toate hypermarketurile Cora aparate de ultimă generaţie pentru colectarea ambalajelor de tip PET şi a dozelor de aluminiu, ce returnează bonuri valorice pentru fiecare ambalaj introdus în aparat.
Doar la magazinul Cora Pantelimon a fost introdus singurul sistem inteligent pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice pe bază de bonuri valorice, urmând ca în următoarea lună sisteme similare să poată fi găsite în toate magazinele Cora.
Cu ajutorul noilor sisteme de colectare, clienţii Cora pot returna aproape orice tip de sticlă din ambalaj de plastic, precum şi toate tipurile de deşeuri electrice şi electronice, de la telefoane mobile, până la frigidere.
Aparatele de colectare a PET-urilor identifică imediat ambalajul pe baza formei sau a greutăţii, calculează valoarea garanţiei care trebuie rambursată şi tipăreşte un voucher. Pentru un PET, clienții primesc 0,05 lei, iar pentru o doză – 0,03 lei. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărături în Cora.
În ce privește aparatura electrică și electronică, se primesc toate tipurile de aparate: frigider, mașină de spălat, aragaz, cuptor cu microunde, boilere, calorifere, aspiratoare, aparate de condiționat, filtre de cafea, computere, televizoare, monitoare, imprimante, telefoane mobile și fixe, echipamente de iluminat, console video, jocuri etc. În funcție de clasa din care face parte deșeul adus, se primesc vouchere cu valori fixe pe kilogram. De exemplu, se oferă 0,8 lei/kg pentru un frigider, 0,6 lei/kg pentru fier de călcat, 10 lei/kg pentru telefoane mobile.
Sticlele PET colectate ajung la fabrica Greentech din Buzău, unde sunt procesate şi transformate în fulgi PET de înaltă puritate sau în granule PET. Totodată, deşeurile electronice sunt transportate la fabrica
GreenWEEE unde sunt reciclate şi tratate, fiind reintroduse în circuitul economic. Introducerea aparatelor de colectare a ambalajelor PET face parte din proiectul de implementare a sistemelor de colectare selectivă încheiat între Green Group, Ministerul Mediului şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din Romania (AMRCR), pentru aplicarea principiilor de prevenire şi reducere a generării de deşeuri de ambalaje prevăzute în legislaţia de mediu în vigoare.