România pierde anual 3,7 mld. lei şi 26.000 de joburi din cauza contrafacerilor. Medicamentele, cel mai afectat sector
‘România este considerată a doua dintre ţările cele mai afectate de pierderi de vânzări din cauza contrafacerii (mai mult decât dublul mediei UE). Medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările pierdute reprezentând 16,6% din vânzările legitime, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât media UE, şi este sectorul cu cel mai mare volum de vânzări pierdute în termeni absoluţi din cauza contrafacerilor, care însumează peste jumătate din pierderile de vânzări înregistrate în toate sectoarele.
Infografia cu pierderile din cauza produselor contrafăcute este aici
În România se estimează că anual se pierd 3.667 de milioane de lei în mod direct ca urmare a contrafacerii de produse în sectoarele identificate, ceea ce reprezintă 15,9% din vânzările acestora. Aceasta înseamnă pierderea directă a 26 000 de locuri de muncă în sectoarele respective’, conform studiului.
Potrivit sursei citate, în Uniunea Europeană se pierd anual 368 de miliarde lei şi 790.000 de locuri de muncă din cauza contrafacerii şi piratării. 7,4 % din vânzările din nouă sectoare se pierd din cauza falsurilor care există pe piaţă. Hainele, jucăriile, articolele sportive, bijuteriile, genţile de mână şi muzica sunt câteva dintre sectoarele afectate.
Studiul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală estimează că peste 212 de miliarde lei se pierd anual în nouă sectoare din cauza prezenţei pe piaţă a produselor falsificate. În fiecare an, alte 156 de miliarde lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii şi ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producătorii cumpăra mai puţine produse şi servicii de la furnizori, ceea ce se repercutează şi asupra altor domenii printr-un efect de domino.
Cele nouă sectoare afectate sunt produse cosmetice şi de îngrijire personală, îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii, articole sportive, jucării şi jocuri, bijuterii şi ceasuri de mână, genţi de mână, muzică înregistrată, băuturi spirtoase şi vin, produse farmaceutice.
Aceste pierderi din vânzări înseamnă aproape 500.000 de locuri de muncă care se pierd în mod direct sau nu mai sunt create în aceste sectoare în UE deoarece producătorii legitimi şi, în unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajeaza mai puţine persoane decât ar angaja în absenţa contrafacerii şi a pirateriei. Dacă se ia în considerare efectul de domino al produselor contrafăcute asupra altor sectoare, înseamnă că în alte sectoare ale economiei UE se pierd încă 290.000 de locuri de muncă.