Primul magazin autonom Penny din lume, concept test implementat pe bd. Iuliu Maniu din București, are rezultate peste așteptările setate inițial de companie, a declarat pentru Economica, Daniel Gross, CEO Penny România. Retailerul a ajuns la 7.000 de vizitatori pe săptămână.
„Echipa din magazin întâmpină săptămânal aproximativ 7.000 de clienți, care sunt foarte impresionați de tehnologia din magazin. Inovația și digitalizarea au devenit un stil de viață pentru majoritatea consumatorilor, iar acest format de magazin își propune să le simplifice modul de a face cumpărături în această lume tot mai digitală, în care timpul fiecăruia dintre noi este extrem de prețios. (…) Fiind un magazin de proximitate, într-o zonă de birouri, dar și foarte aproape de Universitatea Politehnica, magazinul atrage clienți care vor să își facă rapid cumpărăturile și răspunde foarte bine acestei nevoi a lor. Fiind încă în testare, ascultăm cu atenție feedbackul clienților și încercăm să rezolvăm cât mai repede orice posibilă problemă care poate apărea”, a mai explicat managerul.
Supermarketul Penny de pe Iuliu Maniu, unic în rețea, are 394 de mp, fiind mai mic decât un magazin standard Penny City, care are undeva la 500-600 mp. Magazinul comercializează 2.400 de SKU-uri și nu are casieri, dar clienții găsesc aici toate produsele dintr-un magazin standard PENNY, la aceleași prețuri.
„Momentan, magazinul autonom este un test pentru noi și vrem să urmărim feedbackul clienților, să vedem cum va evolua magazinul la cel puțin un an de la lansare. Nu avem în acest moment planuri de a deschide un alt magazin autonom în România”, a mai explicat, pentru Economica, Daniel Gross.
Amintim că filiala locală a discounterului german Penny a fost aleasă în urmă cu ceva vreme de managementul grupului să implementeze în România, pe bulevardul Iuliu Maniu nr. 6R din București, primul magazin autonom din lume al companiei. 80.000 de ore mai târziu, în care au lucrat 50 de angajați Penny, dintre care 15 IT-ști angajați și șase studenți la Politehnică, compania a găsit soluția care, după o perioadă de teste, va fi cel mai probabil implementată în multe alte magazine ale rețelei din lume.
Supermarketul nu are casieri, iar clienții, văzuți de sistemele IT ca vectori, pot cumpăra fără a mai fi nevoiți să scaneze produsele la casă, la raft cu telefonul sau alt device sau să se înroleze în vreo aplicație. Tot ce trebuie să facă este să se așeze într-un chenar desenat pe podea, în fața uneia dintre cele trei case self check-out care va afișa automat lista de cumpărături. Plata se poate face exclusiv cu cardul, dar dacă clientul nu are suficienți bani pe card, poate renunța la unele produse pe care le poate lăsa în coș sau le poate înmâna unui angajat.
Sistemul de cumpărături este posibil datorită celor 523 de camere amplasate pe tavan, vizibile clienților sub forma unor cutiuțe negre; 200 de unități de procesare imagine care analizează datele făcând practic munca clientului de a scana; monitoare care afișează ofertele actuale din magazin, integrare la nivel ERP (un sistem software care ajută la gestionarea unui magazin) cu partenerul retailerului pentru acest magazin pilot, Trigo Vision.
PENNY este conceptul grupului german REWE, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea de 416 magazine din România este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov), Turda (județul CLuj), Bacău și Filiași (județul Dolj).