„Nu ştiu să vă spun câţi vor fi disponibilizaţi. În funcţie de analiza regională, vom şti câţi pleacă de la direcţiile regionale şi câţi de la cea centrală”, a spus Brătianu.
Potrivit liderului sindical, noua organigramă de la Poşta Română ar putea fi cunoscută în maximum două săptămâni.
Poşta Română va disponibiliza aproape 20% din personal pentru evitarea insolvenţei, prin plecarea în următoarele trei luni a 1.029 de salariaţi, programul de reorganizare vizând în etapa a doua trimiterea în şomaj a încă 5.500 de angajaţi.
„Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Poşta Română a analizat, vineri, soluţiile pentru evitarea intrării în insolvenţă a companiei, aprobând prima etapă de reorganizare, prin care vor fi disponibilizate 1.029 de persoane, 949 numai din cadrul conducerii şi administraţiei”, s-a precizat într-un comunicat de vineri al companiei.
Poşta Română are circa 35.000 de angajaţi. Compania a înregistrat în ultimii trei ani pierderi care cumulează aproximativ 100 milioane de euro.
Directorul general al CNPR, Ion Smeeianu, a declarat, după încheierea şedinţei Consiliului de Administraţie, că a primit sprijin pentru noua structură organizatorică şi pentru disponibilizările care vor fi făcute în prima fază.
„Vrem să facem o evaluare post cu post, poziţie cu poziţie şi în zona direct productivă, pentru ca, în a doua fază de reorganizare a companiei, să mai fie disponibilizate circa 5.500 de persoane, în urma discuţiilor cu sindicatele”, a spus Smeeianu.
În paralel cu disponibilizările vor fi implementate noi strategii comerciale, de scădere a cheltuielilor şi de creştere a veniturilor, prin dezvoltarea serviciilor oferite de către Poşta Română, se mai spune în comunicat.
Contactat de MEDIAFAX, Smeeianu a spus că prima etapă a programului de reorganizare va fi pusă în aplicare în următoarele trei luni.
„A doua etapă va fi discutată în Consiliul de Administraţie în cel mult două luni, după ce se va realiza o analiză”, a mai spus şeful Poştei.
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.000 de oficii poştale.
Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.