Câţi fermieri „premium” sunt în România
‘În România, sunt 42 de producători care deja au obţinut certificarea. Există credinţa că este foarte greu pentru micii producători să obţină certificarea, dar experienţa noastră ne spune că nu este neapărat adevărat. Sigur că este nevoie de un sprijin, de consultanţă, de cooperative, de exemplu de sprijin din partea autorităţilor pentru a înţelege întregul concept al certificării, dar, după cum puteţi vedea în statistici, avem peste 16.000 de ferme care au sub 0,5 hectare, iar peste 30.000 de ferme au sub două hectare. Deci, se poate şi pentru fermierii mici să participe în acest sistem pentru a-şi exporta produsele’, a spus Kerstin Uhling.
Acesta a precizat că certificarea este disponibilă şi pentru grupuri de producători, iar în acest caz fiecare membru al grupului trebuie să respecte standardele. Kerstin Uhlig a declarat că peste două treimi dintre producători certificaţi sunt organizaţi în grupuri de fermieri.
În România, sunt 10 companii acreditate pentru certificarea Global GAP.
De asemenea, Kerstin Uhling a explicat că producătorii certificaţi sunt controlaţi anual, anunţat sau neanunţat, iar în cazul în care se constată abateri grave se poate ajunge până la retragerea certificării.
INAQ Consulting, împreună cu EWA-BIS International, a organizat, marţi, conferinţa ‘Standardele de calitate în agricultura românească faţă de standardele internaţionale din domeniul agriculturii’. Aceasta este prima conferinţă din România despre standardele Global GAP.
Global GAP este standardul cel mai des utilizat în sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor şi utilizarea celor mai bune practici în cadrul activităţii desfăşurate şi reprezintă un corespondent al HACCP din industria alimentară. Obţinerea de către producători a unui certificat conform acestui standard este solicitată mai ales de marile lanţuri de hypermarketuri, de retaileri, de exportatori sau de reţelele de distribuţie şi este o condiţie contractuală obligatorie.
Global GAP este un standard recunoscut la nivel internaţional pentru producţia agricolă, fiind rezultatul mai multor ani de cercetare intensivă şi de colaborare cu experţi din industrie, producători şi comercianţi din întreaga lume. Scopul urmărit este acela ca producţia agricolă sigură şi durabilă să fie în avantajul fermierilor, comercianţilor şi consumatorilor din întreaga lume.