Unul dintre actele solicitate personalului medical de angajatorii din UE pentru încheierea contractului de muncă este certificatul de conformitate. Prin acest act, diplomele obţinute de personalul medical în ţară sunt recunoscute în statele Uniunii Europene. Statul român nu poate refuza candidaţilor eliberarea certificatului de conformitate.
În 2010, am înregistrat recordul ieşirilor medicilor, stomatologilor, farmaciştilor prin migraţie din sistemul sanitar, în perioada analizată, cuprinsă între anii 2007 şi 2012. Concret, doar în anul 2010, 7.425 de medici, stomatologi, farmacişti au primit certificatele de conformitate solicitate pentru a se putea angaja în Uniunea Europeană.
În anul următor, numărul medicilor, stomatologilor şi farmaciştilor care au solicitat şi au primit certificate de conformitate a scăzut la 5.675. Deşi mai mic decât în anul 2010, când am înregistrat vârful perioadei 2007-2012, numărul medicilor, stomatologilor şi farmaciştilor care şi-au propus să muncească în străinătate se situează peste valorile anuale raportate în intervalul 2007-2009.
De la începutul anului 2012 până astăzi, 553 de medici, stomatologi, farmacişti au obţinut actele necesare ca să poată lucra în străinătate.
Informaţiile a fost furnizate în exclusivitate pentru ECONOMICA.net de Ministerul Sănătăţii.
Numărul de certificate de conformitate eliberate de Ministerul Sănătăţii pentru medici, stomatologi şi farmacişti, din 2007 până astăzi.
Important
Obţinerea certificatului de conformitate nu înseamnă în mod obligatoriu plecarea medicului pentru a se angaja în străinătate. Datele oficiale consultate de Economica.net arată că cei mai mulţi medici care solicită certificate de conformitate ajung într-adevăr să lucreze în străinătate, dar cele două valori (număr de certificate eliberate şi număr de medici plecaţi la muncă în străinătate) nu coincid întotdeauna.
Câţi asistenţi şi câte moaşe au obţinut certificatele de conformitate ca să poată lucra în UE
Din anul 2007 până astăzi, 15.923 de asistenţi medicali şi moaşe au primit certificatele de conformitate solicitate Ministerului Sănătăţii. Şi în acest caz, în 2010 am înregistrat un record: 5.300 de asistenţi şi moaşe au primit certificatele de conformitate solicitate pentru a performa legal în Uniunea Europeană. În 2011, numărul lor a coborât la 3.600, iar de la începutul anului 2012 până acum niciun certificat de conformitate nu a fost eliberat pentru asistenţi şi moaşe, ne-a mai comunicat Ministerul Sănătăţii.
Numărul de certificate de conformitate eliberate asistenţilor şi moaşelor în perioada analizată: