Câţi români muncesc în străinătate şi unde sunt cei mai mulţi
„Numărul total al românilor care au plecat pentru a-şi găsi o slujbă în străinătate este dificil de cuantificat, însă din datele primite de la autorități ale statelor membre ale UE și din studiile realizate, putem estima că peste 2 milioane de cetăţeni lucrează în afara granițelor României, cu precădere în state membre ale Uniunii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Muncii.
Italia, Spania şi Marea Britanie sunt – în această succesiune – statele în care muncesc legal cei mai mulţi români.
Oficial, mai bine de 614.000 de români muncesc în Italia, peste 250.000 de români muncesc în Spania, în jur de 110.000 de români muncesc în Marea Britanie, iar în Irlanda muncesc în jur de 28.000 de români (în jur de 4.000 sunt lucrători pe cont propriu şi aproximativ 24.000 sunt angajați cu contract de muncă), au comunicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Muncii, în baza celor mai recente informaţii transmise de omologii lor din aceste state.
Mai bine de un milion de români locuiesc în Italia
Peste un milion de români locuiesc în Italia, potrivit măsurătorilor Institutului Naţional de Statistică din Italia.
La 1 ianuarie 2011, în Italia locuiau 968.576 de cetăţeni români, conform Institutului Național de Statistică din Italia. Între timp, numărul cetăţenilor români rezidenţi a crescut cu aproximativ 80.000, în ciuda efectelor negative ale crizei economice asupra pieţei muncii în Italia, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului Muncii. Nu ştim însă câţi dintre ei lucrează legal în Italia.
Ministerul Muncii ne-a spus că doar în anul 2011 au fost înregistrate în Italia 614.293 de contracte de muncă ale cetăţenilor români.
913.405 români locuiesc în Spania
La 30 septembrie 2012 erau înregistraţi ca rezidenţi 913.405 români în Spania, conform datelor publicate de către Observatorul Permanent al Imigrației (organism specializat din structura Ministerului Muncii și Securităţii Sociale) privind numărul cetățenilor străini deținători ai certificatelor de rezidență, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului de resort. Vă amintim că românii pot dobândi dreptul de rezidenţă în Spania şi dacă nu muncesc.
Ştim că dintre cei peste 900.000 de români care locuiesc în Spania, peste 250.000 sunt înregistraţi la sistemul de securitate socială spaniol, conform celor mai recente date disponibile, ne-au spus reprezentanţii Ministerului Muncii.
Majoritatea (mai precis peste 148.000 de români) sunt afiliați la regimul general de securitate socială din Spania, peste 32.000 de români sunt afiliați la regimul angajaţilor în gospodării, peste 24.000 de români sunt autonomi, adică sunt persoane fizice autorizate, lucrează pe cont propriu.
Mult mai puţini, în jur de 150 de români sunt afiliați la regimul special al navigatorilor, iar doi români sunt afiliaţi la regimul special al minerilor.
Circa 200.000 de români locuiesc în Franţa, estimează Ministerul Muncii. Ca în cazul Italiei, nu ştim câţi dintre cei 200.000 de români lucrează legal în Franţa.
110.000 de români muncesc „cu acte” în Marea Britanie
Potrivit datelor statistice ale Departamentului Muncii şi Pensiilor din Marea Britanie (Department for Work and Pensions), în intervalul ianuarie 2007 – martie 2012 cetăţenilor români le-au fost alocate 111.000 numere de asigurare, necesare celor care desfăşoară activităţi în calitate de angajat sau de lucrător pe cont propriu, precum şi celor care solicită prestaţii sociale contributive sau necontributive în acest stat.
În jur de 28.000 de români muncesc legal în Irlanda
La nivelul lunii martie 2012, conform autorităților fiscale din Irlanda, în jur de 4.000 cetățeni români erau lucrători pe cont propriu, aproximativ 24.000 cetățeni români erau angajați cu contract de muncă, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului Muncii.
Peste 20.000 de români muncesc legal în Austria
La sfârşitul lunii octombrie 2012, 22.708 de cetăţeni români lucrau legal pe teritoriul Austriei, conform datelor furnizate de autoritățile austriece, ne-au comunicat oficialii Ministerului Muncii.
Aproximativ 15.000 de români locuiesc în Olanda
Comunitatea de români din Olanda numără în jur de 15.000 de persoane, conform Biroului Central olandez de Statistică.
Sub 2.000 de români locuiesc în Finlanda
La 1 ianuarie 2013, numărul cetățenilor români rezidenți în Finlanda era de 1.742, în creştere cu 200 față de valoarea raportată la 31 decembrie 2011, conform datelor statistice comunicate de Serviciul de Imigrare din Finlanda.
Câţi români au plecat să muncească legal în străinătate în acest an
Răspunsul scurt: Ministerul Muncii nu ştie numărul exact al celor care au obţinut contracte de muncă în străinătate, în cursul acestui an. Singurele informaţii de care dispune momentan Ministerul Muncii referitor la acest subiect se referă la numărul celor care s-au angajat prin reţeaua EURES şi prin intermediul acordurilor bilaterale privind schimbul de forţă de muncă, încheiate de România, nereprezentativ pentru populaţia care a plecat la muncă în străinătate.
România a încheiat acorduri bilaterale privind circulaţia forţei de muncă cu Germania, Elveţia, Spania, Luxemburg şi Franţa.
Peste 700 de români au plecat la muncă în Europa prin intermediul reţelei EURES şi aproape 300 de români s-au angajat în baza acordurilor bilaterale încheiate cu Germania şi Elveţia.
Concret, în primele nouă luni ale anului 2013, au fost mediaţi prin intermediul serviciilor EURES 704 cetăţeni români, după cum urmează: 338 au plecat în Spania, 189 au plecat să muncească în Danemarca, 102 de români au obţinut contracte de muncă în Germania şi 50 de români au plecat să muncească în Finlanda, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii.
Prin EURES, doar 13 români s-au angajat în Austria, 7 – în Norvegia, trei în Cehia şi câte unul în Belgia şi Ungaria, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii.
Precizăm că EURES reprezintă o retea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi a fost creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European şi Elveţia.
În plus, prin intermediul acordurilor bilaterale privind schimbul de forţă de muncă încheiate de România cu alte state, în primele nouă luni ale anului 2013, un număr de 288 români au obţinut contracte de muncă în Germania şi 3 români – în Elveţia, au conchis oficialii Ministerului Muncii.