Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a spus că, deşi au fost opinii potrivit cărora Uniunea Europeană a mai trecut prin momente dificile, dar că resursele pe care le are permit „recuperarea din mers”, actuala criză financiară s-a dovedit a fi mai specială, fiind imposibil de identificat nişte metode standard pentru a putea fi contracarată.
Nicolae Idu a arătat că,din cauza crizei, s-au adâncit şi problemele existente în piaţa muncii, rata şomajului a depăşit 10 la sută la nivelul UE, peste 25 de milioane de cetăţeni europeni neavând un loc de muncă.
„Unu din cinci tineri nu-şi găsesc un angajator şi peste 116 milioane de oameni suferă din cauza sărăciei şi a excluziunii sociale”, a precizat şeful Reprezentanţei CE în România, la conferinţa naţională „Parteneriat transnaţional pentru promovarea ocupării forţei de muncă”.
Nicolae Idu a mai spus că 94 la sută dintre locurile de muncă care au fost create anul trecut, la nivelul UE, au fost contracte de tip part-time.
„Locurile de muncă se degradează. În Spania, unu din doi tineri este şomer, aceeaşi situaţie fiind şi în Grecia. România este la mijlocul acestei evaluări, cu o rată a şomajului în rândul tinerilor de 22 – 23 la sută”, a adăugat Nicolae Idu.
El a mai spus că redresarea economică va trebui să aducă elemente care să permită nu doar o stabilizare a pieţei muncii, dar şi reducerea decalajelor existente între statele membre.
În acest context, şeful Reprezentanţei CE în România a mai spus că, marţi, Guvernul va aproba o strategie naţională care include şi o componentă legată de piaţa muncii, în opinia sa, România având nevoie de forţă de muncă dinamică şi calificată, pregătită să se adapteze cerinţelor pieţei.