Câţi turişti străini au venit în România în primele cinci luni din 2024 şi din ce ţări provin cei mai mulţi

Sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 2,5%, în primele cinci luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 2,2%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 05 iul. 2024, 11:04
Câţi turişti străini au venit în România în primele cinci luni din 2024 şi din ce ţări provin cei mai mulţi

Potrivit sursei citate, din totalul raportat în cazul sosirilor, turiştii români au avut o pondere de 81,6%, în timp ce vizitatorii străini au reprezentat 18,4%.

De asemenea, în intervalul 1 ianuarie – 31 mai 2024, înnoptările în structurile de primire turistică (plus apartamente şi camere de închiriat) au fost de 8,485 milioane, mai multe cu 2,2% în comparaţie cu primele cinci luni din anul precedent. Şi în acest caz, ponderea cea mai mare au avut-o turiştii români, cu 79,3% (6,644 milioane) din total, restul până la 100%, adică 21,7% (1,841 milioane) revenindu-le turiştilor străini, scrie Agerpres.

Raportat la primele cinci luni din anul anterior, la finele lunii mai din 2024, durata medie a şederii a fost de 1,9 zile pentru turiştii români şi de 2,1 zile pentru cei străini.

Statistica oficială evidenţiază că, pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) a înregistrat valori mai mari în Bucureşti (764.600 de persoane), Braşov (544.400) şi Cluj (230.600), iar înnoptările turiştilor au fost mai numeroase în Bucureşti (1,535 milioane de persoane), Braşov (1,017 milioane) şi Prahova (444.400).

În funcţie de ţări, din ianuarie şi până la sfârşitul lunii mai, anul curent, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini în România pentru cazare în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au provenit din: Italia (87.600 de persoane), Germania (78.700) şi Regatul Unit al Marii Britanii (49.000).

În intervalul analizat, sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 4,953 milioane de persoane, 1,909 milioane dintre aceştia provenind din ţările Uniunii Europene.

La capitolul plecări în străinătate, au fost înregistraţi 6,987 milioane de vizitatori români. Majoritatea dintre ei (68%) au ales să se deplaseze cu mijloace de transport rutiere, iar aproape o treime (31,2%) cu avionul.

În ceea ce priveşte situaţia la nivelul lunii mai 2024, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România, inclusiv apartamente şi camere de închiriat, au crescut cu 4,4%, faţă de luna similară din din 2023, în timp ce înnoptările au înregistrat un salt de 5,2%

Din numărul total de sosiri, raportat în intervalul de referinţă, cel al turiştilor români au reprezentat 79,4%, iar sosirile turiştilor străini, restul de 20,6%.

În acelaşi timp, la capitolul înnoptări, în luna mai 2024, turiştii au reprezentat majoritatea cu o pondere de 78,2%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat 21,8% din total.

Durata medie a şederii a fost de 1,9 zile, în cazul turiştilor români, respectiv de 2,1 zile la turiştii străini.

Datele INS relevă, totodată, că sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna mai din anul curent, au însumat 1,036 milioane de persoane, din care turiştii din ţările Uniunii Europene au reprezentat 35,9% din total (372.400).

Pe de altă parte, plecările vizitatorilor români în străinătate, consemnate la frontieră, au fost de 1,317 milioane de persoane, 81,3% dintre aceştia preferând utilizarea mijloacelor de transport rutiere şi 17,8% a mijloacelor de transport aeriene.

INS precizează că, în urma aderării României la Spaţiul Schengen (maritim şi aerian), la data de 1 aprilie 2024, începând cu luna aprilie a acestui an, informaţiile referitoare la sosirile vizitatorilor străini în România şi plecările vizitatorilor români în străinătate nu mai sunt comparabile cu cele publicate până la 31 martie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Albu, CEO și fondator Art Games: AI ar putea sprijini dezvoltarea economică și socială a României. Este necesară o schimbare de mentalitate la nivelul administrației publice
Ionuț Albu, CEO și fondator Art Games: AI ar putea sprijini dezvoltarea economică și socială a României. Este necesară ...
Autoritățile trebuie să fie deschise la adoptarea soluțiilor tehnologice avansate și să colaboreze cu sectorul privat pentru proiecte inovatoare, inteligența artificială având capacitatea de......
Polonia și România au cele mai mari rezerve de aur din fostul bloc comunist. România este pe locul 39 în lume, cu 5,45 grame de aur pe cap de locuitor
Polonia și România au cele mai mari rezerve de aur din fostul bloc comunist. România este pe locul 39 în lume, cu 5,45 ...
În plină expansiune a prețului aurului, moneda de refugiu a tuturor populațiilor în caz de război, Polonia este de ...
RomCapital Invest, deținută de Dan Stratan, își mărește participația la Cima Data Analytics
RomCapital Invest, deținută de Dan Stratan, își mărește participația la Cima Data Analytics
RomCapital Invest își mărește participația pe care o deține în compania Cima Data Analytics, după ce a preluat integral ...
Reprezentantul armatei germane critică nivelul cheltuielilor pentru apărare din proiectul de buget
Reprezentantul armatei germane critică nivelul cheltuielilor pentru apărare din proiectul de buget
Creşterea cheltuielilor pentru apărare propusă în proiectul de buget al Germaniei pentru anul 2025 este departe de a ...