Contractul privind construirea noii uzine a fost semnat luni, în timpul vizitei în Germania a premierului chinez Li Keqiang.
În prima fază a proiectului vor fi investite aproximativ 240 de milioane de euro, le-a declarat jurnaliştilor Wolfgang Tiefensee, ministrul Economiei din landul Turingia.
Luna trecută, CATL a anunţat că a încheiat un contract important cu BMW şi analizează potenţialele locaţii pentru facilitatea de producere a bateriilor din Europa, iar oficialii din landul Turingia au încurajat compania chineză să folosească o unitate din Erfurt, în estul ţării.
Markus Duesmann, şeful departamentului de achiziţii de la BMW, a declarat că grupul german vrea să preia în următorii ani baterii în valoare de patru miliarde de euro de la CATL. Oficialii chinezi au dat asigurări că fabrica din Erfurt este doar primul lor pas în Europa şi sunt luate în considerare şi alte locaţii.
La fabrica CATL vor fi create aproximativ 600 de locuri de muncă, iar până în 2022 producţia va ajunge la 14 gigavaţi pe oră.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că investiţia CATL este un pas important, dar nu a exclus ca în cele din urmă Europa să concureze cu China în domeniul producerii bateriilor pentru maşinile electrice. ‘Dacă am putea face noi înşine asta, atunci nu aş fi supărată’, a spus Merkel.
În mai, un alt mare producător auto german, Daimler AG, a plasat o comandă către CATL pentru a achiziţiona bateriile necesare funcţionării maşinilor sale electrice.
În 11 iunie, acţiunile CATL au urcat cu 44% în debutul lor la Bursa de la Shenzhen, nivelul maxim admis în prima zi de tranzacţionare pentru titlurile nou listate.
CATL, cu sediul în provincia chineză Fujian, a vândut 217 milioane de noi acţiuni, sau 10% din capital, la un preţ iniţial de 25,14 yuani (3,92 dolari) per titlu.
Gigantul vrea astfel să-şi finanţeze expansiunea rapidă, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing promovează în mod agresiv vehiculele electrice ca o alternativă mai curată la combustibilii poluatori fosili.
Analiştii de la Samsung Securities apreciază că Oferta Publică Iniţială (IPO) ar urma să acopere doar jumătate din costul planificatei majorări a capacităţii de producţie.
CATL este deja furnizor al producătorilor auto chinezi SAIC Motor Corp şi Geely şi are acorduri cu firmele auto internaţionale.
În prezent, majoritatea bateriilor pentru vehiculele electrice se produce în Asia, piaţa fiind dominată de firmele nipone Panasonic şi NEC, grupurile sud-coreene LG şi Samsung, de companiile chineze BYD şi CATL, şi de Tesla în SUA.