Registrul Auto: Toate anvelopele de iarnă sunt marcate M și S. Utilizarea celor neconforme poate însemna amendă și chiar reținerea „talonului”
Cauciucuri de iarnă – Oficialii RAR au menționat astăzi că deținătorii de vehicule sunt bombardați cu informații legate de utilizarea anvelopelor de iarnă și că, din nefericire, unele dintre acestea sunt false.
„Știm că ați citit în ultima perioadă despre data la care este obligatoriu să aveți montate anvelopele de iarnă, despre sancțiunile pentru șoferii care folosesc cauciucurile promovate comercial ca fiind «all season» sau că s-ar fi modificat legea. Chiar dacă vremea încă nu ne duce cu gândul la primii fulgi de zăpadă, Registrul Auto Român clarifică situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept «all season» vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece”, notează cei de la RAR.
Conform acestora „toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră”.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.
Prin urmare, conform RAR, „dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu există sancțiuni”.
Deși instituția nu menționează clar când trebuie utilizate anvelopele marcate cu M și S, legislația în vigoare arată clar că nu există o dată de montare obligatorie a acestora și nici una de la care ele trebuie schimbate cu cele de vară. Practic, oricând este întâlnită o porțiune de drum acoperită cu zăpadă, gheață sau polei, mașina trebuie să fie dotată cu anvelope macate cu M și S, indiferent de perioada din an în care se întâmplă asta.
„Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7 – 8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil”, mai explică oficialii RAR.
De asemenea, instituția menționează că – în ciuda celor care susțin că în cazul anvelopelor contează doar adâncimea profilului și nu vechimea menționată ca „DOT”, aceasta trebuie luată în calcul.
„Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4 – 5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură. Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare”, punctează RAR.
Tot ei arată că posesorii de mașini care nu își echipează corespunzător vehiculele se expun rigorilor legii care arată că „amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9 – 20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei”. Este demn de menționat și că, în anumite cazuri „polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului”.
Registrul Auto Român, în baza împuternicirii date de Ministerul Transporturilor, ca autoritate în transporturi, certifică încadrarea vehiculelor rutiere în normele de siguranţă a circulaţiei, protecţie a mediului înconjurător şi în categoria de folosinţa căreia îi sunt destinate, efectuează verificarea staţiilor de inspecţie tehnică la cererea Ministerului Transporturilor, precum şi operaţiunile de registru pentru vehiculele rutiere înmatriculate în România.
Pe lângă aceste atribuții, RAR acoperă și omologarea de tip şi individuală pentru circulaţia pe drumurile publice a tuturor tipurilor de vehicule rutiere, fabricate în ţara sau importate, pe baza încercărilor în laboratoarele proprii; încadrarea vehiculelor rutiere în categoriile de folosinţa prevăzute de lege; organizarea şi ţinerea evidentei tuturor tipurilor de vehicule rutiere în circulaţia şi acordarea numărului de registru; efectuarea inspecţiilor tehnice pe un anumit eşantion de vehicule rutiere în vederea verificării unor noi tehnologii şi aparate pentru inspecţia tehnica; certificarea sistemelor calităţii, produselor şi serviciilor pentru vehiculele rutiere şi componentele acestora, precum şi a personalului; acreditarea laboratoarelor de încercări din domeniul auto; efectuarea de cercetări şi proiectări legate de siguranţă circulaţiei rutiere şi poluarea mediului înconjurător de către vehiculele rutiere; elaborarea şi propunerea de standarde referitoare la vehiculele rutiere şi echipamentele lor; stabilirea consumurilor de combustibil în condiţii de exploatare a autovehiculelor; omologarea vehiculelor care funcţionează cu motoare cu combustibil neconventionali și altele.
Citește și:
– Cum se pregătesc șoferii români pentru iarnă – studiu Goodyear
– Transfăgărăşan şi Transalpina, închise de luni; zăpadă de 10 cm, carosabil cu gheaţă