„Noi am trimis la minister raportul privind blackout-ul. Concluzia este că am avut probleme cu defrişarea, pe întreţinerea culoarului pe linia Argeş-Vâlcea”, a menţionat şeful Transelectrica.
Potrivit acestuia, societatea care trebuia să facă defrişările în Argeş în 2015 nu a intervenit în zonă.
„Mari probleme avem în zona pădurilor. A trebuit să cheltuim mulţi bani pentru tăierea copacilor pentru a ne ţine departe de defecţiuni”, a explicat Octavian Lohan.
Cu toate acestea, Transelectrica nu a putut obliga firma care a câştigat licitaţia pentru defrişări să intervină în anumite zone, din cauza modului în care a fost realizat contractul.
În data de 01.06.2016, în jurul orei 16:00 a avut loc un eveniment în reţeaua de alimentare cu energie electrică din zona judeţelor Vâlcea şi Argeş care a condus la oprirea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zonele de nord ale celor două județe, precum și a marilor consumatori industriali din municipiile Rm. Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.
Valoarea totală a consumului nealimentat a fost de aproximativ 170 MW. Totodată, a fost întreruptă o producție de circa 630 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt, Argeș şi Dâmboviţa, precum și a CET Govora.
Evenimentul s-a produs în condiţiile retragerii din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din reţeaua de transport a energiei electrice.
În aceste condiţii au declanşat o linie de 220 kV din reţeaua de transport a energiei electrice şi unele linii de 110 kV din reţeaua de distribuţie.
În intervalul orar 16:00 – 17:15 s-au efectuat manevre de restabilire a funcționării normale. Până la ora 17:15 s-a alimentat integral consumul întrerupt și s-au asigurat condițiile pentru repunerea în funcțiune la Sistemul Electroenergetic Național a centralelor electrice deconectate în urma evenimentului.